Kod Cavtata potonula jahta „Angielo“, posada neozlijeđena

Photo cavtat_13.jpg

Jutros, oko 7.30 sati na 25 nautičkih milja jugozapadno od Cavtata, zbog požara koji je izbio potonula je jahta „Angielo“, a dva člana posade talijanskog državljanstva spasila su se prekrcavanjem u gumenjak kojim su krenuli prema Tivatu u Crnoj Gori.

Naime, do potonuća je došlo dva sata nakon što je Flaviano Di Felice, koji je upravljao brodom uočio dim kroz poklopac strojarnice koji se nalazio na krmi. Izbio je požar i protupožarni fiksni sustav se aktivirao automatski. Budući se dim proširio po cijeloj jahti, Di Felice je probudio kolegu Dantea Di Ciocco, te su aktivirali splav i spustili se u gumenjak u more kako bi se spasili.

Poziv upomoć uputili su u 6 sati Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje na moru, a o događaju je obaviještena i Lučka kapetanija Dubrovnik. Budući je u blizini pozicije jahte „Angielo“ uočen kontejnerski brod „Fesco Ascold“ koji je bio na putu za luku Ploče, upućen je pružiti pomoć. Istodobno, zahtjev za slanjem spasilačkog broda poslan je i Službi za traganje i spašavanje na moru Rim koja je javila kako nije u mogućnosti poslati brod za spašavanje i prebaciti posadu u Italiju unutar četiri sata.

U međuvremenu se posada s potonulog broda odbila prebaciti na brod „Fesco Ascold“ jer je išao u suprotnom smjeru od njihovog željenog pa su se odlučili uputiti gumenjakom prema najbližem kopnu jer su bili bez GPS-a i kompasa.

Brod ” Fesco Ascold ” nastavio je putovanje prema luci Ploče, a posada s gumenjakom, koja je plovila prema Crnoj Gori u 10. 40 uplovila je u Staru gradsku luku Dubrovnik gdje ih je preuzela Pomorska granična policija.

Nakon odrađenog postupka davanja iskaza u policiji i Lučkoj kapetaniji Dubrovnik, dvoje talijanskih državljana smjestilo se u hotel, a sutra će se uputiti u konzulat u Splitu. Gumenjak je ostao u luci Gruž te će se ujutro izvadit iz mora i staviti na carinski dio rive do preuzimanja.

Potonula brodica, duljine 19.90 metara i 1500kw snage motora, plovila je pod nizozemskom zastavom. Oko 400 litara goriva s jahte izgorilo je tijekom požara, a posada nije  uočila nikakvo onečišćenje oko brodice.