Slovenac hitno prevezen u KBC Rijeka zbog utapanja kod otoka Grgura, na Rabu opožaren gliser

Photo SAR - kalafurija.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašvanja na moru (MRCC Rijeka) jučer popodne zaprimila je dvije dojave o nesrećama na moru.

Prva dojava zaprimljena je u 17.56 sati, putem Županijskog centra 112 Rijeka prespojen je poziv zapovjednika turističkog broda „Lahor“ zbog utopljenika, odnosno, turista koji je plivao oko usidrenoga broda i koji je u jednom trenutku utonuo u more, te je odmah izvučen na obalu, ali u besvjesnom stanju. Unesrećenome su u pomoć priskočili članovi posade „Lahora“ i na licu mjesta mu pružili prvu pomoć.

Kako se u trenutku nesreće brod nalazio kod otoka Grgura, Središnjica je naložila zapovjedniku da brod sa utopljenikom odmah proslijedi za luku Lopar na Rabu kamo su pristigli za oko 30 minuta gdje je unesrećenoga preuzela ekipa Hitne medicinske pomoći i prevezla ga u KBC Rijeka.

O svemu je obaviještena nadležna Lučka ispostava Lopar čiji su djelatnici očevidom utvrdili da je unesrećenik slovenski državljanin (rođen 1961. godine), trenutno se nalazi u medicinskom postupanju, a od zapovjednika, članova posade i putnika turističkog broda „Lahor“ uzete su izjave o ovoj nesreći. Do okončanja očevida iz KBC Rijeka nisu zaprimljene informacije o zdravstvenom stanju unesrećenog slovenskog kupača.

Nakon obavljenog očevida turistički brod proslijedio je za Punat na otoku Krku.


Dojava o drugoj nesreći u Središnjici je zaprimljena nešto ranije, jučer u 16.39 sati, Javna vatrogasna postrojba Rijeka dojavila je o eksploziji i požaru na plovilu u luci Barbat na otoku Rabu, o čemu je Središnjica odmah obavijestila nadležnu Lučku ispostavu Rab i Dobrovoljno vatrogasno društvo Rab, koji su dolaskom na dojavljenu poziciju nesreće ustanovili kako je požar već lokaliziran, stoga nije bilo potrebe za vatrogasnom intervencijom.

Djelatnici nadležne rapske ispostave utvrdili su da je požar na plovilu izbio u 16.19 sati, te da se u trenutku izbijanja požara plovilo tipa gliser „Bayliner“, duljine 5,5 metara, naziva „Aldi“, registarske oznake 55205 - A, nalazilo na prikolici, na prostoru mjesne rive, a ne u moru. Vlasnik plovila je P.Z., hrvatski državljanin, koji je sam ugasio vatru na plovilu, a vatrogasci DVD Rab pregledali su i osigurali opožareno plovilo od mogućnosti izbijanja novoga požara.

Plovilo je pretrpjelo manju matrijalnu štetu, te je utvrđeno kako je požar uzrokovalo zapaljenje benzinskih para prilikom paljenja motora, nitko nije ozlijeđen, niti je došlo do ikakvog izljeva tekućina i onečišćenja mora i morskog okoliša.

Policija je također bila na mjestu nezgode gdje su obavili očevid u okviru policijskih nadležnosti.