Poduzeta akcija spašavanja brodice kod Koločepa

Photo Dance LK DU_12.jpg
Lučka kapetanija Dubrovnik izvjestila je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o rano jutros poduzetoj akciji spašavanja brodice u dubrovačkom akvatoriju.

Djelatnici dubrovačke Kapetanije zaprimili su jutros, 4. studenoga u 06.25 sati poziv pogibelji od voditelja brodice koji je dojavio o prodoru mora koje je primjetio tijekom plovidbe na relaciji od otočića Sveti Andrija prema Koločepu.

Odmah po primitku dojave djelatnici dubrovačke Kapetanije isplovili su prema dojavljenoj poziciji na oko 1 nautičku milju južno od otoka Koločep, gdje su u 07.00 sati pronašli brodicu sa jednom neozlijeđenom osobom, I.F., hrvatski državljanin koji je u međuvremenu uspio zaustaviti daljni prodor mora i potonuće brodice.

Pregledom brodice djelatnici dubrovačke Kapetanije utvrdili su da se na brodici luke upisa Split u vlasništvu Plovputa dogodio kvar pogonskoga stroja koji je za posljedicu imao naplavljivanje brodice, stoga je havarirana brodica službenim plovilom Lučke kapetanije Dubrovnik otegljena sa pozicije pronalaska do ulaza u luku Gruž gdje je brodicu u 07.45 sati dalje u tegalj preuzelo službeno plovilo Plovputa, čime je ova akcija uspješno okončana.

Tijekom trajanja spasilačke akcije na moru su vladali relativno povoljni plovidbeni uvjeti uz umjereno jak sjeveroistočni vjetar.