Organiziran hitan medicinski prijevoz ozlijeđene Švicarke sa glisera nasukanog na Kornatima

Photo nsl nskMY-kornat 13-9_13.JPG
Hitan medicinski prijevoz organiziran je jučer za ozlijeđenu članicu posade glisera koji se nasukao na Kornatima.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer u 14.40 sati zaprimila je dojavu o ozlijeđenoj ženskoj osobi na nasukanome plovilu na poziciji rt Pivčen u uvali  Vrulja, otok Kornat, te je odmah po dojavi pokrenuta akcija evakuacije ozlijeđene u koordinaciji sa Lučkom ispostavom Murter i djelatnicima Nacionalnog parka Kornati, koji su u trenutku dojave bili najbliži poziciji nesreće, gdje su pristigli već u 14.50 sati, ukrcali ozlijeđenu te je prevezli u murtersku ambulantu.

Djelatnici Lučke ispostave Mureter dolaskom na poziciju nasukanja zatekli su I.B., švicarskog državljanina, ujedno vlasnika i zapovjednika nasukanoga glisera naziva „Ljuba“ dužine 11,4 metra, švicarske zastave, koji je u trenutku nesreće na plovilu bio sa švicarskom državljankom H.G.B. koja je zadobila udarac u desno rame, te je izjavio kako je do nasukanja glisera došlo isključivo njegovom pogreškom.

Nakon obavljenoga pregleda nasukanog plovila u 18.20 sati djelatnici Ispostave prevezli su vlasnika glisera u Murter gdje su protiv njega pokrenuli prekršajni postupak te mu je naloženo odsukavanje plovila u najkraćem roku.

Komercijalno odsukavanje oštećenoga švicarskog glisera obavljeno je jutros (13. rujna) u 8.30 sati kada je odtegljen prema Kaštelima. Nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.