Ministar Butković održao radni sastanak sa lučkim kapetanima

Photo NSL MIN 29-08_17.JPG
Radni sastanak na temu novog ustrojstva Uprave sigurnosti plovidbe u okviru resrornog Ministarstva te o izmjema postojećih zakonskih regulativa u području sigurnosti plovidbe, pomorstva i upravljanja pomorskim dobrom, održao je ministar Oleg Butković sa suradnicima, državnom tajnicom, za more, Majom Markovčić Kostelac, pomoćnikom ministra ispred Uprave sigurnosti plovidbe, kap. Sinišom Orlićem i lučkim kapetanima ispred dvanaest lučkih kapetanija.

Ministar Butković uvodno je zahvalio svim lučkim kapetanima i djelatnicima lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija na izvrsno odrađenom dosadašnjem dijelu turističke i nautičke sezone te je naglasio da, iako svjesni podkapacitiranosti sustava sa kadrovima, nije bilo nedostataka u poduzetim akcijama traganja i spašavanja, kao i u obavljanju inspekcijskih nadzora, već je sve odrađeno na visokom nivou.

„Želim i nadam se daljnjem uspješnom nastavku obavljanja zadaća kao i dodatnim ulaganjima u obnovu flote i za uređenje poslovnih prostora lučkih kapetanija i ispostava lučkih kapetanija, za što će u idućoj godini u Državnom proračunu biti osigurana veća sredstv  za daljnji napredak službe traganja i spašavanja.“. – rekao je ministar Butković.

Državna tajnica Maja Markovčić Kostelac izvijestila je resornog minisra Butkovića i sudionike radnog sastanka o pripremi i donošenju Zakona o lučkim kapetanijama, Pomorskom Zakoniku te Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama te zatražila aktivno sudjelovanje u navedenim prijedlozima Zakona, pri čemu je naglasila povećanje flote pod zastavom hrvatske državne pripadnosti.
 
Kap. Siniša Orlić iznio je plan rada do kraja godine kao i planove za 2018. godinu te je prezentirao tekuće aktivnosti u održavanju i obnovi flote traganja i spašavanja, kao i Financijski plan za slijedeću godinu.

Na sastanku su izneseni podaci o ovogodišnjoj sezoni pomorskih nesreća, kao i rezultati rada Inspekcije sigurnosti plovidbe, dok je posebna pažnja posvećena je Akcijskom planu razvoja službe traganja i spašavanja na moru, čijim donošenjem se omogućuje sustavna provedba aktivnosti unaprjeđenja službe, kroz ulaganje u opremu i razvoj novih kompetencija.

Jedna od tema bila je i donošenje novog Zakona o lučkim kapetanijama do kraja 2017. godine, kojime će se modernizirati unutarnji ustroj, ujednačiti standard rada pomorskih i riječnih kapetanija, te omogućiti lakša provedba ovlasti.
 
Za jesen i zimu ove godine najavljen je pak program stručnog osposobljavanja djelatnika lučkih kapetanija, sa svrhom podizanja znanja i kompetencija i to kroz kontinuiranu organizaciju stručnih seminara.

Na održanom radnom sastanku razgovaralo se i o novom ustroju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kojime lučke kapetanije unutarnje plovidbe postaju sastavnim dijelom Uprave sigurnosti plovidbe.