Pronađena potopljena jedrilica kod otoka Šipana

Photo nsl  s-y OLDTIMER 6-8_13.JPG
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je dojavu jučer u 11:50 sati kako se na poziciji kod rt. Žrnovsko, uvala Duboka Velika, otok Šipan, na 8 do 10 metara dubine i 5 metara od obale, nalazi potopljeno plovilo.

Po dojavi o pronalasku u izvid je upućeno plovilo Lučke kapetanije Dubrovnik, plovilo Pomorske policije Dubrovnik, te je na navedenoj poziciji uočena potopljena jedrilica. Do plovila su zaronili ronioci Pomorske policije Dubrovnik koji su utvrdili kako u plovilu nema utopljenika, te su fotodokumentirali potopljeno plovilo.

Prema prikupljenim podatcima urvrđeno je kako se radi o plovilu oznake “Oldtimer 11991”, no iz posljednje vinjete utvrđeno je da se radi o plovilu oznake “Oldtimer 24222 - A” zastave Republike Njemačke, odakle su ujedno i vlasnici potopljene jedrilice. Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da je prva prijava plovila obavljena kopnenim putem 2005. Godine, u Lučkoj ispostavi Opatija, a zatim je vinjeta svake slijedeće godine produživana u LI Mali Lošinj, sve do 2009. godine kada je izdana posljednja važeća vinjeta za ovo plovilo.

Podmorskim pregledom plovila nisu uočeni veći tragovi oštećenja trupa koji bi mogli prouzročiti potonuće, osim oderotina boje, jarbol je odvojen od jedrilice, a po tragovima na držačima jarbola zaključeno je kako su isti prerezani nedavno, te je potom jarbol položen na obližnje stijene.

U LK Dubrovnik, kao niti u nadležnim ispostavama posljednih nekoliko godina nije prijavljivana nikakva havarija, nestanak, niti pomorska nezgoda koja bi se mogla dovesti u vezu sa potopljenom jedrilicom, odnosno vlasnicima plovila, no po stanju brodske boje na trupu zaključeno je kako je plovilo do nedavno održavano u plovnom stanju, na što upućuje i obrastanje podvodnog dijela, iz čega je zaključeno da je jedrilica potopljena prije otprilike pola godine.

Na mjestu potonuća uz djelatnike LK Dubrovnik i ronioce PP Dubrovnik očevid obavljaju i djelatnici pomorske granične policije. Nisu uočeni tragovi onečišćenja mora.