Zamjenik ministra Zdenko Antešić obišao trajektnu luku Lopar povodom početka radova na gradnji pristana

Photo nsl zmZA-LOPAR 4-11_15.jpeg
Zamjenik ministra Zdenko Antešić danas je obišao trajektnu luku Lopar, povodom početka radova na gradnji pristana u luci, a nakon čega je potpisao Ugovor o sufinanciranju projekta „Produljenje gata u trajektnoj luci Lopar“ sa ravnateljem Županijske lučke uprave Rab Vanjom Debelićem.

Obilasku, te potpisivanju ugovora prisustvovali su i pomoćnik ministra za pomorstvo Igor Butorac, te načelnica Sektora za upravljanje pomorskim dobrom Nina Perko.

Prigodom potpisivanja Ugovora zamjenik ministra Antešić pozdravio je prisutne, te rekao: „Projekt produljenja gata u trajektnoj luci Lopar svakako je značajan projekt lučke infrastrukture, jer će svakako doprinijeti stvaranju adekvatnih uvjeta za normalno funkcioniranje i odvijanje trajektnog prometa. Spomenuta investicija pridonijet će povećanju razine sigurnosti pomorskog prometa, a svakako će se pozitivno odraziti i na gospodarstvo lokalne zajednice. Ministarstvo svake godine dodjeljuje značajna sredstva za sufinanciranje niza projekata županijskih lučkih uprava, a samo u ovoj godini sufinancira 12 projekata u 11 županijskih lučkih uprava, ukupne vrijednosti 23 milijuna kuna.“.

Potreba za produženjem postojećeg gata dužine 51,5 metara za dodatnih 43,25 metra pojavila se kako bi se stvorili preduvjeti potrebni za normalno manevriranje i pristajanje u luci Lopar, s obzirom da je postojeći gat nedovoljan za normalno vezivanje trajekta, a koji od 01. listopada 2015. plovi na držanoj liniji Lopar - Valbiska.

Ukupna procijenjena vrijednost radova iznosi 8.673.448,15 kn (sa PDV-om), od čega Ministarstvo sufinancira 3.000.000,00 kn.

U Državnom proračunu RH za 2015. i projekcijama za 2016. i 2017. godinu za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture predviđeno je 23 milijuna kuna.