Pomoćnik ministra kap. Siniša Orlić sudjelovao na 5. međunarodnom pomorskom kongresu u Poljskoj

Photo nsl pmSO-CONPOL 9-6_17.jpg

Pomoćnik ministra mora prometa i infrastrukture kap. Siniša Orlić i savjetnik ministra Igor Radić 8. i 9. lipnja sudjelovali su na 5. Međunarodnom pomorskom kongresu koji je održan u Gradu Szczecinu, u Poljskoj.

Szczecin je po peti puta imao čast biti domaćin Međunarodnog pomorskog kongresa, čime je u glavni grad Zapadne Pomeranije privukao mnogobrojne predstavnike međunarodnih tijela zakonodavne i izvršne vlasti, industrije i znanosti.

Međunarodni pomorski kongres otvorila je poljska premijerka Beata Szydlo dok je domaćin Međunarodnog pomorskog kongresa bio poljski ministar morske privrede i unutarnjih plovnih putova Marek Gróbarczyk.

Premijerka Szydlo te poljski ministar morske privrede i unutarnjih plovnih putova, Gróbarczyk istaknuli su kako je platforma Međunarodnog pomorskog kongresa stvorena s ciljem promicanja međunarodne suradnje u pomorskom sektoru s posebnim naglaskom na suradnju institucionalnih tijela, visoke znanosti i širokog djelokruga pomorske industrije.

Dodatno je od strane domaćina istaknuta činjenica da međunarodni pomorski kongres predstavlja jedinstvenu priliku kojom se jednom godišnje omogućuje svim sudionicima i dionicima pomorskog sektora europske unije i šire da se nađu na jednom mjestu te time raspravljaju o sadašnjim i budućim problemima sektora i načinima kako ih riješiti.
 
Kongres međuostalim okuplja europske pomorske stručnjake te različite dionike pomorskog sektora pri čemu pažljivo odabire teme u suradnji sa onima koji razumiju izazove i potrebe ovog sektora.

Samim time teme ovogodišnjeg Međunarodnog pomorskog kongresa odnosile su se na:
Brodarstvo, luke i brodogradilišta
Obrazovanje te inovacije
Zakonodavni okvir, financije i sigurnosti
Ribarstvo i ekologiju

Pomoćnik kap. Orlić tijekom Međunarodnog pomorskog kongresa sudjelovao je u panel raspravi na temu razvoja pomorskih luka Europske unije te integraciji morskih luka u sveobuhvatne prometne pravce Europske unije. U tom pogledu sudionicima panel rasprave prezentirane su dosadašnje aktivnosti te su upoznati sa budućim planovima izgradnje lučkog sustava Republike Hrvatske. Završnim minutama panel rasprave pomoćnik ministra Siniša Orlić istaknuo je kako se dosadašnji i budući razvoj lučkog sustava u prvom redu temelji na pripremi našeg lučkog sustava kako bi isti mogao pružiti kvalitetniju i učinkovitiju uslugu nacionalnoj i europskoj industriji i gospodarstvu.

Na marginama sastanka hrvatska delegacija imala je priliku održati i kratak bilateralni sastanak sa poljskim ministrom morske privrede i unutarnjih plovnih putova Marek Gróbarczykom na kojem se razgovaralo o mogućnostima daljnje suradnje dviju država naročito u dijelu razvoja luke Rijeka te razvoju Baltičko - jadranskog koridora.

Zaključno, pomorski kongres, koji prema riječima organizatora predstavlja najveći europski skup djelatnika uključenih u pomorsku industriju i unutarnju plovidbu, okupio je u vremenu trajanja dvodnevnog kongresa oko dvije tisuće ljudi što predstavlja zalog da će se ovaj kongres i iduće godine održati u Szczecinu.