U Splitu održana eko – akcija “Ronimo za Jadran - Pojedinac ne može sam - očistimo ga zajedno“

Photo NSL RON 03-10_17.jpg
U sklopu tematskog tjedna i međunarodne konferencije „Adriatic 2017 - Zaštita Jadranskog mora od onečišćenja s brodova“, u splitskoj Gradskoj luci, na Matejuški, održana je ronilačka eko – akcija “Ronimo za Jadran - Pojedinac ne može sam - očistimo ga zajedno“.

U akciji čišćenja splitskog podmorja sudjelovali su mnogobrojni ronilački klubovi s područja grada i okolice, pripadnici Hrvatske ratne mornarice, volonteri Hrvatskog Crvenog križa i Gradskog društva Crvenog križa Split, članovi udruge „Sunce“, pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, uz sudjelovanje Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Civilne zaštita grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, Javne vatrogasne postrojbe grada Splita, poduzeća Cian d.o.o. te gradskog komunalnog društva Čistoća d.o.o.

Ispred organizatora današnje akcije, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture,  čišćenju splitske luke nazočio je i kap. Siniša Orlić, pomoćnik ministra, koji je tom prilikom rekao:

„Ovom akcijom simbolički želimo ukazati na važnost koju briga o čistoći Jadranskog mora ima za Republiku Hrvatsku. Naime, poznato je da 80 posto otpada dolazi sa kopna, a oko 20 posto s brodova. Također, struje na Jadranu koje se kreću od Otrantskih vrata prema sjeveru, nose otpad hrvatskim dijelom obale, te ga se Republika Hrvatska neće moći riješiti bez suradnje s drugim državama iz susjedstva. Održavanjem ove akcije pokazujemo zašto je za Hrvatsku, kao turističku zemlju, važno Jadransko more održati čistim, istaknuo je kap. Orlić.

„Akciju smo zamislili kao skup svih organizacija i volontera koje bismo okupili u slučaju onečišćenja morskog okoliša“, kazao je ispred koordinatora današnje akcije, Lučke kapetanije Split, kap. Davor Vidan.

Dodajmo ovome kako je tijekom provođenja akcije čišćenja splitskog podmorja za sve zainteresirane posjetitelje organizirana i ekološka edukacija uz prigodnu prezentaciju ronilačke opreme.