Češka jedrilica nasukala se na otočić Proizd

Photo 4 nsk-y 27-6_14.jpg
Jučer ujutro, u 6.31 sati Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je obavijest od Pomorske policije o nasukanju jedrilice kod otočića Proizd, o čemu je u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Dubrovnik obaviještena nadležna Lučka ispostava Vela Luka, čiji su djelatnici na službeno plovilo primili policijske službenike te su isplovili prema poziciji nasukanja.

Dolaskom na dojavljenu poziciju djelatnici Ispostave utvrdili su da se jedrilica naziva „Ecrou“ češke zastave, nasukala na hridi otočića Proizd u korčulanskom akvatoriju.

Jedrilicom je upravljao njezin vlasnik P.W., češki državljanin kao jedini član posade, a djelatnici velolučke Ispostave i policijski službenici češkoga brodolomca uočili su neozlijeđenoga na hridima u blizini nasukane jedrilice.

Prema iskazu brodolomca nasukanje jedrilice dogodilo se 25. lipnja oko 18 sati zbog kvara pogonskoga stroja tijekom plovidbe unutar korčulanskoga plovnog područja, te je uslijed izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta pod udarima jakoga vjetra češka jedrilica bačena na hridi otočića Proizd, te je cijelom dužinom ostala ležati na stijenama otoka.

Nije uočeno onečišćenje mora u blizini mjesta nasukanja, a česki brodolomac je službenim plovilom prevezen u Vela luku gdje su djelatnici Ispostave od njega uzeli Izjavu i sastavili Zapisnik o ovoj pomorskoj nesreći, nakon čega je Čehu izdan nalog za komercijalno odsukavanje jedrilice, što su jučer, 26. lipnja u 19 sati obavili djelatnici tvrtke „SeaHelp“, koji su jedrilicu odteglili u remont, čime je ova akcija uspješno okončana.