Spašena posada sa potonule jedrilice

Photo SAR - kalafurija.jpg
U koordiniranoj akciji sinoć je spašeno troje brodolomaca sa strane jedrilice koja je potonula zbog izbijanja požara u međunarodnim morskim vodama, nedaleko hrvatskih teritorijalnih voda.
 
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka), jučer u 17.26 sati zaprimila je poziv u pomoć sa jedrilice koja se već nalazila u međunarodnim morskim vodama, ali bez podataka o točnoj poziciji na moru, stoga je Središnjica pokrenula akciju traganja i spašavanja te su u pripravnost stavljena plovila nadležnih lučkih kapetanija iz Dubrovnika, Splita i Zadra, kao i plovilo Pomorske policije Zadar, kako bi krenuli u akciju spašavanja čim se utvrdi točna pozicija plovila. Posada jedrilice je putem gsm – uređaja bila nedostupna, te su odaslani pozivi za pomoć u traganju putem obalnih radio – postaja u Bariju, Dubrovniku i Splitu prema svim plovilima u relativnoj blizini.
 
Djelatnici Središnjice provjerom su utvrdili da je poziv upućen sa jedrilice „Sundara“ dužine 34 metra, drvene građe u vlasništvu američkoga državljanina, koja vije zastavu Maršalskih otoka i koja je isplovila 16. siječnja u 5.30 sati iz Šibenika prema Turskoj, sa tri člana posade, od kojih je jedan hrvatski, a druga dva su turski državljani.
 
MRCC Rijeka u 19.39 sati zaprimila je ponovljeni poziv u pomoć (Cospas - Sarsat Distress Alert) ovaj puta sa pozicijom pogibelji  prema kojoj se odmah preusmjeravaju putnički brod „AF Marina“ i trgovački brod „Aliaga“ koji na poziciju pristiže za sat i pol i preuzima trojicu brodolomaca sa gumene brodice na palubu.
 
U koordinaciji sa Pomorskom policijom utvrđeno je kako su članovi havarirane jedrilice uspjeli dojaviti vlasniku u Tursku o požaru, te su ujedno uputili poziv u pomoć prema Središnjici, i prekrcali se na pomoćnu gumenu brodicu sa koje su i spašeni.
 
Na poziciju pronalaska brodolomaca u 00.50 sati pristiglo je plovilo „Sv. Mihovil“, Pomorske policije Dubrovnik, trojica brodolomaca preuzeta su sa trgovačkoga broda „Aliaga“ te su prevezeni u Dubrovnik, gdje je jednome turskom državljaninu pružena medicinska pomoć zbog poteškoća uzrokovanih udisanjem dima.
 
MRCC Rijeka u koordinaciji sa Obalnom stražom na poziciju potonuća američke jedrilice jutros je upućen zrakoplov, te je ustanovljeno kako nema onečićenja mora.
 
Djelatnici Lučke kapetanije Dubrovnik i Pomorske policije provode istražne radnje o uzrocima ove pomorske nesreće.