Višednevna potraga za nestalim nautičarem bez rezultata / događaji na moru u posljednja 24 sata

Photo SAR_14.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o obustavi koordinirane potrage za nestalim nautičarem N.D. u splitskom akvatoriju, za kojim se neprekidno tragalo od 12. kolovoza, kada je u popodnevnim satima prijavljen njegov nestanak nakon pada u more sa čarterirane jedrilice „Anja“. Cijelo vrijeme trajanja koordinirane i opsežne potražne akcije u potragu su bili uključeni svi raspoloživi ljudski i matrijalni resursi, odnosno, plovila Lučke kapetanije Split i pripadajućih ispostava, ispomoć šibenske i pločanske lučke kapetanije, plovila Pomorske policije Split te plovila i zrakoplovi Obalne straže RH, uz povremena uključenja u potragu od strane civilnih posada. U sklopu dnevnih aktivnosti zrakoplovi OSRH svih dana potrage obavljali su potražne prelete u širem području traganja što je, uz splitski arhipelag uključivalo i srednji dio Jadranskog mora, odnosno, prelet i pretragu obala otoka, Svetac, Brusnik, Biševo i Sušac te povratno i redovito otok Vis. Nažalost potrage nisu rezultairale pronalaskom.

MRCC Rijeka izvijestili su resorno Ministarstvo i o ostalim događajima u više područja nadzora sigurnosti plovidbe, tijekom posljednja 24 sata, o čemu priopćavamo kronološki.

Službenici MRCC Rijeka jučer, 18. kolovoza u jutarnjim satima zaprimili su dojavu o gumenjaku kojega bez nadzora nosi bura morem ispred Klenovice, o čemu je obaviještena nadležna Lučka ispostava Novi Vinodolski, čiji djelatnici su isplovili prema dojavljenoj pozciji, pronašli gumenu brodicu te ustanovili ustanovila je ista bez posade. Površinskim pregledom šireg područja pronalaska u potrazi za eventualnim tragovima nestalih članova posade, zaključeno je da se gumenjak pod udarima bure otrgnuo sa improviziranog veza u priobalju Klenovice, obzirom da je za gumenjak u trenutku pronalaska bila privezana plutača kojom se obično manja plovila privezuju konopcem za kamen.

Nedugo potom u 12.49 sati službenici MRCC Rijeka posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Rijeka zaprimili su dojavu o teškoj povrjedi osobe u uvali Ciganka nedaleko Lopara, na otoku Rabu (kraj Lopara) za koju zahtjevaju prijevoz do bolnice, slijedom čega MRCC Rijeka u koordinaciji sa nadležnom Lučkom ispostavom Lopar organizira hitan medicinski prijevoz ozlijeđene osobe, koju su djelatnici Hitne medicinske pomoći, nakon sanacije na poziciji nesreće u 13.50 sati preuzeli u daljnje medicinsko postupanje.

Gotovo istovremeno, oko 13.00 sati službenici Lučke ispostave Rab obavijestili su MRCC Rijeka o poduzetom teglju charterirane motorne brodice hrvatske zastave, sa dvoje neozlijeđenih državljana Republike Austrije koji su prijavili havariju pogonskog stroja nedaleko rapske luke. Brodica sa posadom odtegljena je u luku Rab te sigurno vezana uz obalu.

Na riječkom području nadzora sigurnosti plovidbe službenici Lučke kapetanije Rijeka i MRCC Rijeka obaviješteni su od službenika Pomorske policije Rijeka o težoj pomorskoj nesreći u kojoj je došlo do eksplozije motorne brodice sa 9 ukrcanih osoba, u luci Opatija. Temeljem policijskog izvještaja pomorska nesreća dogodila se u ranim poslijepodnevnim satima kada je eksplodirala brodica kanaske zastave na privezištu lučke benzinske postaje tijekom postupka utakanja pogonskog goriva. Tom prilikom došlo je do ozljeđivanja 4 osobe, od toga jedan državljanin Kanade i tri državljanina Republike Njemačke, koje su djelatnici Hitne medicinske pomoći rijeka odmah nakon stradavanja prevezli u KBC Rijeka, gdje su im ustanovljene lakše tjelesne ozljede. Ostalih 5 osoba koje su u trenutku nesreće boravile na brodici nisu ozlijeđene. Službenici Lučke kapetanije Rijeka na pozicji nesreće nisu uočili onečišćenje mora i morskog okoliša, a očevid o uzrocima ove pomorske nesreće provodi se i tijekom današnjeg dana.

Jučer, u 17.09 sati posredstvom ŽC 112 Šibenik službenici MRCC Rijeka zaprimili su dojavu da se na Kornatima ispred jesdnog mjesnog restorana usidrio gliser s pet osoba koji prima more i traže pomoć, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Šibenik čiji službenici su isplovili na dojavljenu poziciju, gdje su pregledom glisera ustanovili propuštanje u dijelu strojarnice gdje je nedostajao čep oduška ispod razine mora. Tehnički nedostatak je saniran.

Slična dojava u MRCC Rijeka zaprimljena je u 17.13 sati sa zadarskog područja nadzora sigurnosti plovidbe posredstvom ŽC 112 Zadar čiji djelatnici su prenijeli poziv pogibeljio tročlane obitelji sa glisera dužine 4 metra, koji je primao more kraj manjeg otočića Garmenjak, nedaleko Turnja. Službenici MRCC Rijeka poziv su proslijedili službenicima Lučka kapetanije Zadar čiji djelatnici su isplovili prema dojavljenoj poziciji gdje su i pronašli havarirani i naplavljeni gliser te su tročlanu obitelj, neozlijeđene ukrcali sa otočića Garmenjak na koji su se sklonili te ih prevezli u Biograd na moru, kamo su pristali u 18.40 sati. Naplavljeni gliser ostao je u plićini ispred otočića Garmenjak gdje ne predstavlja opasnost za druge sudionike u pomorskom prometu. Lučka kapetanija Zadar naložila je komercijalno odsukavanje, a očevid o uzrocima nesreće proveden je tijekom današnjeg dana u nadležnosti Lučke ispostave Biograd na moru.

Dvije teže pomorske nesreće dogodile su se jučer kasnije popodne, odnosno, predvečer na splitskom i pulskom području nadzora sigurnosti plovidbe. Naime, jučer, 17. kolovoza u 17.51 sati MRCC Rijeka posredstvom ŽC 112 Split obaviještena je o pomorskoj nesreći sa jednim teže ozlijeđenim djetetom, koje je stradalo uslijed naleta jet-skia u moru ispred mjesne plaže u Marušićima. Prema prikupljenim i dostupnim podatcima slijedom očevida koji provodi Lučka kapetanija Split, voditelj jet-ski udario je u djete, državljanin Republike Poljaske, koje su odmah potom preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Split u daljnje postupanje prema KBC Firule, a o događaju je obaviještena i Pomorska policija Split.

Posljednja dojava jučer je zaprimljena u MRCC Rijeka u 19.08 sati, kada su službenici Lučke ispostave Umag izvijestili o pomorskoj nesreći u kojoj je teže ozlijeđeno dijete na rekreativnoj teglećoj plutači tipa 'banana', na koje je naletio iznajmljeni jet-ski. Ozlijeđen dijete prevezeno je u Opću bolnicu Pula, a o događaju je obaviještena Pomorska policija Pula, obzirom da se voditelj jet-skia, navodno državljanin Ruske federacije, nakon pomorske nesreće udaljio bez zaustavljana sa pozcije nesreće te je za njim u tijeku potraga.