Vlada: mišljenje Hrvatskome saboru na Prijedlog odluke o proglašenju gospodarskog pojasa Republike Hrvatske na Jadranskom moru

Photo VRH-ulaz.jpg
Na današnjoj 139. sjednici Vlada Republike Hrvatske predložila je Hrvatskome saboru da ne prihvati Prijedlog odluke o proglašenju gospodarskog pojasa Republike Hrvatske na Jadranskom moru koji je predsjedniku Hrvatskoga sabora dostavio gospodin Ivan Šimunović, zastupnik u Hrvatskome saboru.

Prijedlog mišljenja izradilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom pravosuđa, Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Ministarstvom gospodarstva, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i Ministarstvom obrane.

Razlozi za takvo mišljenje Vlade Republike Hrvatske su postojanje Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) i nepostojanje značajne razlike u njegovom sadržaju u odnosu na isključivi gospodarski pojas, a jedan od razloga je i činjenica da su suverena prava istraživanja i iskorištavanja rudnog i drugog bogatstva morskog dna i podzemlja zaštićena u okviru epikontinentalnog pojasa. Republika Hrvatska je prilikom pregovora o pristupanju EU, pozvana nastaviti neprimjenu bilo kojeg aspekta  ZERP-a u odnosu na države članice EU sve do postizanja sporazuma u EU duhu o ovom pitanju, pri čemu je izraženo i očekivanje da će se navedeno odnositi i na razdoblje do punog izvršenja arbitražne odluke na temelju Arbitražnog sporazuma između Republike Hrvatske  i Slovenije (okončanje arbitražnog spora sa Slovenijom i izvršenje arbitražne odluke očekuje se tijekom 2014./15. godine). Kao posljednji razlog svojega mišljenja Vlada navodi da su sva morska područja pod jurisdikcijom država članica EU koja se nalaze izvan njihovog teritorijalnog mora „ribolovno more EU“, pa je to postao i ZERP ulaskom Republike Hrvatske u EU, isto bi bilo slučaj i sa isključivim gospodarskim pojasom.