Državna tajnica za more, Maja Markovčić Kostelac održala sastanak na temu državne brzobrodske linije 9141

Photo nsl DTMMK-BRODARI 27-1_17.JPG
Sastanak o održavanju državne brzobrodske linije 9141 Pula - (Unije - Susak) - Mali Lošinj - (Ilovik - Silba) - Zadar i povratno, održan je danas u Ministarstvu na inicijativu državne tajnice za more, Maje Markovčić Kostelac.

Sastanku su osim državne tajnice i predstavnika Ministarstva nazočili i ministar turizma, Gari Cappelli, ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet, Ivan Franičević, predstavnici Istarske, Primorsko - goranske i Zadarske županije te gradova Pule, Malog Lošinja i Zadra i zainteresiranih brodara.

"Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 22. prosinca 2016. godine donijela novu Odluku o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu u kojoj se nalazi i brzobrodska linija 9141 Pula - (Unije - Susak) - Mali Lošinj - (Ilovik - Silba) - Zadar i povratno. Uvođenjem državne brzobrodske linija 9141 stvoriti će se uvjeti za rasterećenje cestovnog prometa, posebice u turističkoj sezoni te će se omogućiti znatno bolja povezanost među gradovima, morskim putem.". - istaknula je državna tajnica za more, Maja Markovčić Kostelac.

Ministar turizma Gari Capelli naglasio je važnost uspostave linije koja povezuje tri  županije te izrazio potporu Ministarstva turizma, koje već ima osigurana sredstva za sufinanciranje brzobrodske linije, uz sudjelovanje jedinica lokalne i regionalne samouprave u cilju zajedničkoga sufinanciranja brzobrodske linije.

Nakon razmjene mišljenja i rasprave svih sudionika sastanka te između ostalog i izražene želje predstavnika gradova i županija za sudjelovanjem u sufinanciranju brzobrodske linije 9141, usuglašeno je da Agencija za obalni linijski pomorski promet krene u izradu prijedloga plovidbenog reda, samih troškova i cijena karata, što će biti temelj za dalje korake u nadi uspostave same linije u ljeto ove godine.