Ministar Oleg Butković potpisao sedam sporazuma o sufinanciranju projekata županijskih lučkih uprava u 2016. godini u Istarskoj i Primorsko - goranskoj županiji vrijedne 9,6 milijuna kuna

Photo nsl MIN-PGZLU 13-5_16.JPG
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je danas sedam sporazuma o sufinanciranju projekata županijskih lučkih uprava u 2016. godini na području Istarske i Primorsko - goranske županije, za što je resorno Ministarstvo iz Proračuna osiguralo ukupno 9,6 milijuna kuna.

POREČ
Ministar Oleg Butković sa suradnicima najprije je posjetio Grad Poreč gdje se susreo sa županom Istarske županije Valterom Flegom, porečkim i pulskim gradonačelnicima, Ediem Štifanićem i Borisom Miletićem te predstavnicima javnih i gradskih poduzeća i ustanova s područja najzapadnije hrvatske županije.

Uz ministra Butkovića na radnome sastanku u Gradskome poglavarstvu sudjelovali su i resorni pomoćnici ministra Jadranka Fržop, Jure Šarić, Mario Madunić i Alen Gospočić, a sastanku je nazočio i ministar turizma, Anton Kliman, dok su kao glavne teme razgvora bili projekti planirani na području Istarske županije o kojima su sudionici više saznali iz prigodnih prezentacija koje su održane u okviru sastanka.
 
„Vlada u potpunosti podupire turistički razvoj Istre te će uložiti znatna sredstva u obnovu postojeće prometne infrastrukture. Odnosi se to ponajviše na sanaciju kritičnih cestovnih točaka ali i potpuni dovršetak punog profila autoceste na Istarskom ipsilonu.“. - rekao je ministar Oleg Butković te dodao kako su u tijeku i pregovori za sufinanciranje rekonstrukcije poletno - sletne staze na pulskom aerodromu, za što su, dobrim dijelom već rezervirana sredstva iz namjenskih fondova Europske unije.
 
Nakon sastanka ministar Oleg Butković, ravnatelj LU Pula, Donald de Gravisi i ravnatelj LU Umag - Novigrad, Sergio Stojnić u Maloj je vijećnici Gradske uprave supotpisali su sporazume o sufinanciranju projekata Županijskih lučkih uprava u 2016. godini u Istarskoj županiji, ukupne vrijednosti 4.000.000,00 kuna.

„Ministarstvo je samo tijekom ove godine dodijelilo oko 35 milijuna kuna za sufinanciranje projekata luka županijskog i lokalnog značaja. Lani su ta sredstva bila osjetno manja, dok se u proračunu za 2017. godinu predviđa njihovo dodatno povećanje. Svjesni smo da su zahtjevi mnogo veći, ne samo u Istri već i u cijeloj priobalnoj Hrvatskoj, no želja nam je da što više pomognemo Županijskim lučkim upravama, koje svoje projekte temelje na modelima sufinanciranja.“. - rekao je ministar Oleg Butković.

„Dobivena sredstva utrošit ćemo na izgradnju operativne obale, podno pulske Arene. Sigurni smo da će u nastavku financiranju građevinskih radova, osim Lučke uprave i Grada Pule, sudjelovati i Županija“ - rekao je ravnatelj LU Pula Donald de Gravisi.

Ravnatelj Sergio Stojnić ispred LU Umag – Novigrad također je nakon potpisivanja sporazuma izrazio zadovoljstvo te je istaknuo kako će se dodijeljena sredstva uložiti u radove na sanaciji gatova i dijelove operativne obale u lukama u Novigradu i Umagu, a radovi će započeti na jesen, po okončanju turističke sezone.

Podsjetimo, Lučka uprava Pula ovim sporazumom osigurava sredstva potrebna za sufinanciranje Projekta sanacije operativne obale podno pulske Arene, za što je u proračunu resornoga Ministarstva osigurano 2.000.000,00 kuna, dok je za potrebe sufinanciranja dva projekta u nadležnosti Lučke uprave Umag - Novigrad resorno Ministarstvo osiguralo dodatna 2 milijuna kuna, odnosno, 1.000.000,00 kuna osigurano je Sporazumom za sanaciju gata pomorskog graničnog prijelaza I. kategorije u luci Umag, te također 1.000.000,00 kuna u okviru potpisanoga Sporazuma za sanaciju carinskog gata i dijela operativne obale u luci Novigrad.
 
RIJEKA
Ministar Oleg Butković sa suradicima je nakon potpisivanja tri sporazuma sa ravnateljima istarskih lučkih uprava s istim ciljem posjetio i Primorsko - goransku županiju te je u Rijeci također supotpisao četiri sporazuma o sufinanciranju projekata izgradnje lučke infrastrukture na području Županije, a prethodno se susreo sa županom domćinom, Zlatkom Komadinom sa kojim je održao kraći sastanak na temu aktualnih i budućih projekata u Primorsko - goranskoj županije koji se provode u djelokrugu resornoga Ministarstva. Uz ministra Butkovića na sastanku je sudjelovala i pomoćnica ministra Jadranka Fržop, ispred Uprave pomorske i unutarnje plovidbe, brodarstva, luka i pomorskog dobra.

Nakon održanoga sastanka ministar Oleg Butković u nazočnosti župana Zlatka Komadine potpisao je četiri sporazuma o sufinanciranju projekata lučkih uprava na području Primorsko - goranske županije, ukupne vrijednosti 5.600.000,00 kuna.

Ravnatelj Mario Kružić ispred ŽLU Crikvenica supotpisao je Sporazum za projekt uklapanja u prostor dijelom izvedene komunalne luke Podvorska, rekonstrukcija i dogradnja u vrijednosti 1.000.000,00 kuna.
 
Ravnatelj Gracijano Petrinić ispred ŽLU Mali Lošinj supotpisao je Sporazum za projekt dogradnje operativnog mola i trajektne rampe u luci Susak u vrijednosti 2.000.000,00 kuna.

Ravnatelj Anđelko Petrinić ispred ŽLU Krk supotpisao je Sporazum za projekt dogradnje i rekonstrukciju luke Njivice u vrijednosti 1.500.000,00 kuna.
 
Ravnatelj Zdravko Debelić ispred LU Opatija - Lovran - Mošćenička draga supotpisao je Sporazum za projekt sanacije obale (pristupne ceste) za potrebe izgradnje novog dijela luke Mošćenička draga u vrijednosti 1.100.000,00 kuna.