U Zadru predstavljena nova spasilačko-potražna brodica RH 10 ZD

Photo NSL SAR 12-07_17.jpg
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je danas na prigodnoj svečanosti uvođenja u rad nove namjenske brodice za obavljanje zadaća traganja i spašavanja na moru RH 10 ZD.

Prigodna svečanost održana je Velikoj vijećnici Zadarske županije u nazočnosti državne tajnice za more Maje Markovčić Kostelac, predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova, službenika Pomorske policije, pripadnika Obalne straže te brojnih predstavnika brodarskih tvrtki.

Na početku svečanosti kap. Siniša Orlić, pomoćnik ministra, održao je kraće predstavljanje ustrojstva rada Službe traganja i spašavanja na moru.

Podsjetimo, Služba djeluje u okviru Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a raspolaže s 4 broda i 33 brodice raspoređene u 8 lučkih kapetanija i 23 ispostave sa ukupno 75 članova posade.  Tijekom prošle godine Služba je spasila ukupno 1075 osoba što je za 464 osobe ili 76% više u odnosu na 2015. godinu.

Svečanost je nastavljena u zadarskoj Gradskoj luci gdje je u nazočnosti mnogobrojnih uzvanika predstavljena nova spasilačko – potražna brodica RH 10 ZD da bi ista potom bila uvedena u operativnu nadležnost Lučke kapetanije Zadar.

Ministar Oleg Butković tom je prilikom rekao kako je riječ o prvom od desetak brodica koje resorno Ministarstvo planira nabaviti u sljedeće četiri godine.

O nužnosti nabave novoga plovila govorila je i državna tajnica Markovčić Kostelac koja je istaknula kako je zadarska Lučka kapetanija u prošloj godini zabilježila najviše akcija traganja i spašavanja na moru, čak 34 posto od ukupnog broja intervencija, odnosno 117 posto više u odnosu na 2015. godinu.

Brodica RH 10 ZD je izgrađena u talijanskom brodogradilištu Vittoria temeljem Ugovora o izgradnji i isporuci, za iznos od 9.930.000,00 kuna. Ukupna dužina brodice iznosi 14,25 metara, širina 4,63 metara, a pogonjena je s dva ugrađena pogonska stroja ukupne snage 1176 kW.
 
Uz osnovnu potražno - spasilačku namjenu, brodica je opremljena i za izvršavanje zadaća hitnog medicinskog prijevoza pacijenata, kao i za obavljanje inspekcijskih nadzora na moru.