Nasukala se ribarica u Kronatima, došlo do onečišćenja mora

Photo nsl nsk lksib 7-7_14.jpg
Jučer, 7. srpnja u 10.20 sati u Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) Lučka ispostava Murter dojavila je o nasukanju ribarice u uvali Opat u Kornatskom otočju, te je Središnjica u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Šibenik na dojavljenu poziciju uputila plovilo murterske Ispostave, a naknadno su angažirana u akciji odsukavanja i plovila Nacionalnog parka Kornati, kao i plovilo tvrtke specijalizirane za sanacije onečišćenja mora.

Dolaskom na poziciju nesreće u uvalu Opat djelatnici murterske Ispostave ustanovili su da se nasukala privatna ribarica naziva „Devon“, luke upisa Šibenik sa dva neozlijeđena člana posade, vlasnik, ujedno i zapovjednik ribarice D.J. (rođen 1953. godine) i član posade M.J. (rođen 1986. godine), sin zapovjednika, obojica hrvatski državljani, prema čijim riječima se tijekom plovidbe među kornatskim otocima dogodio iznenadni prodor mora u brodsko potpalublje, zbog čega je zapovjednik ribaricu usmjerio u uvalu Opat s namjerom nasukanja kako bi spriječio potonuće plovila.

Djelatnici Ispostave započeli su postupak ispumpavanja mora iz ribarice što je zbog položaja plovila bilo prilično otežano, te je ispumpavanje potrajalo do večernjih sati, da bi u 20.00 sati djelatnici LI Murter uočili curenje pogonskoga goriva iz tanka ribarice zbog čega su uputili poziv hitnosti prema NP Kornati, odakle su uputili jedno plovilo u asistenciju koje je na poziciji nasukanja postavilo plutajuću zaštitnu branu kako bi se sprječilo širenje onečišćenja zbog curenja nafte. U pomoć je pozvano i plovilo specijalizirano za uklanjanje onečišćenja mora koje je na poziciju pristiglo oko ponoći i odmah započelo sa uklanjanjem naftnih mrlja i razgradnjom onečišćenja disperzantima.

Djelatnici Lučke ispostave Murter i djelatnici Nacionalnog parka Kornati procjenili su da je zbog istjecanja nafte iz nasukane ribarice u području uvale Opat onečišćeno oko 100 x 100 metara kvadratnih morske površine.

Ispumpavanje mora iz nasukane ribarice obustavljeno je danas u 11 sati zbog jačanja južnoga vjetra, ribarica je osigurana od nevremena, a ispumpavanje će se nastaviti sa smirivanjem nevremena.

Sutra se na poziciji očekuje dopremiti morsku dizalicu kojom će se podići krma ribarice kako bi se osposobila za odsukavanje i tegalj, nakon čega slijedi očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.