Državna tajnica Markovčić Kostelac na potpisivanju Sporazuma o sufinanciranju ribarske infrastrukture u luci Biograd na Moru i otvaranju Biograd Boat Show-a

Photo NSL DT BNM 19-10_17.JPG
Državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac, potpisala je danas s ravnateljem  Županijske lučke uprave Zadar, Davorom Škibolom, Sporazum o sufinanciranju izrade projektno tehničke dokumentacije za projekt izgradnje ribarske infrastrukture luke Biograd na Moru, kojim će se omogućiti uređenje iskrcajnih mjesta za ribarske brodove u luci u Biogradu. Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i zadarski župan Božidar Longin te gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez.

„Prostornim planom Grada Biograda na Moru osigurana je funkcionalnost buduće ribarske luke, koja će po završetku građevinskih radova u infrastrukturnom smislu biti dostupna svim ribarima. Osim toga biogradska luka ima izvanrednu mogućnost komunikacije između ribarskog područja i tržišno usmjerenog dijela luke“, rekla je nakon potpisivanja Sporazuma državna tajnica Markovčić Kostelac

„Izgradnja treće ribarske luke u Županiji dat će potpuno novi zamah ribarstvu, gospodarskoj aktivnosti koja je od iznimnog značaja za zadarsko područje“, rekao je Davor Škibola, ravnatelj  Županijske lučke uprave Zadar.

Istaknimo kako je za ovaj projekt Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u 2017. godini osiguralo iznos od 1,5 milijuna kuna, a današnjim potpisivanjem Sporazuma, omogućit će se izrada dokumentacije potrebne za prijavu projekta za financiranje iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020.

Podsjećamo kako je Ministarstvo još u srpnju ove godine za izradu projektno tehničke dokumentacije ribarske infrastrukture u lukama Vela Lamjana, Gaženica, Brižine, Peleš, Novalja i Sustjepan dodijelilo 7 milijuna kuna

Nakon potpisivanja Sporazuma gđa Maja Markovčić Kostelac sudjelovala je na svečanosti otvaranja „Biograd Boat Show-a“, najvećeg hrvatskog nautičkog sajma koji se od 19. do 22. listopada  održava u zapadnoj Marini Kornati.

„Biograd Boat show najbolji je pokazatelj kako se u Hrvatskoj može apsolutno sve napraviti kada se ima vizija. Čestitam organizatorima izložbe upravo na takvoj viziji. Sajam u Biogradu postao je nezaobilazna točka na nautičkoj karti Europe i odličan je pokazatelj kvalitetne suradnje koju lokalna samouprava ima s gospodarstvom. Naime, marina u Biogradu cjelogodišnje je stjecište ljudi koji vole more, a sudjeluju u različitim nautičkim manifestacijama. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, stoga i smatra da je nautika, u širem smislu, jedan od stožernih stupova hrvatskog pomorstva, pa je ista tako i prepoznata u Nacionalnoj strategiji razvoja pomorstva, u dijelu povećanja kapaciteta, no sa  izrazitim  naglaskom na kvaliteti konačne usluge. Dužnost države je da posredstvom zakonodavnog okvira stvori pretpostavke svim onim poduzetnicima u području nautičkog turizma da podignu kvalitetu svoje usluge i time doprinesu rastu ukupnog prometa. Pritom moramo podsjetiti na održivost nautičkog rasta uzimajući u obzir ekološku komponentu te prostor kao ograničeni resurs. Naime, naša prirodna bogatstva su upravo ono što nas čini drugačijim i u konačnici turistički konkurentnijim“, rekla je povodom otvaranja našeg najvećeg nautičkog Sajma državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac.

Istaknimo kako je pored državne tajnice Markovčić Kostelac, na otvaranju nautičkog sajma Biogradu na Moru sudjelovao i ministar turizma Gari Cappeli, zadarski župan Božidar Longin te gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez.