U Rijeci počeli prvi „Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe“

Photo NSL DPUP 05-12_17.jpg
Danas je u Rijeci, u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, započela trodnevna manifestacija „Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe“.

U iduća tri dana biti će organiziran čitav niz događanja i manifestacija posvećenih pomorstvu i pomorcima, unutarnjoj plovidbi i brodarcima, tijekom kojih će se podsjetiti na važnost ove uistinu nezaobilazne grane hrvatskog gospodarstva i društva.

Prvoga dana trodnevnog događanja organiziran je kulinarski dvoboj pod nazivom „Pripetavanje brodskih kuhara“.  Nadmetanje je okupilo kuhare iz nekoliko hrvatskih brodarskih kuća, njih ukupno sedam i to iz Jadrolinije, Rapske plovidbe, Tankerske plovidbe te Uljanik plovidbe. Spremana su jela koja se i inače pripremaju za pomorce i druge članove posade, od poznate juhe od kosti, buzare od dagnji do friganih srdela.

Na početku pripetavanja okupljenima se obratila državna tajnica za more gđa Maja Markovčić Kostelac. Nakon što je pozdravila kuhare, sudionike natjecanja, i organizatore događanja, gđa Markovčić Kostelac se ukratko osvrnula na stanje pomorstva u Republici Hrvatskoj:

„Mi smo u tijeku pripreme cijelog reformskog paketa pomorskog zakonodavstva koji ćemo donijeti u idućoj godini. U tom procesu sudjeluju svi eminentni stručnjaci u Republici Hrvatskoj. Vjerujemo da će rezultati biti na korist pomorskom zakonodavstvu i građanima, a prije svega pomorcima“, istaknula je.

U nastavku prvog dana trodnevne manifestacije obilježeno je i 70 godina postojanja hrvatskog nacionalnog brodara „Jadrolinije, na kojem je u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, sudjelovao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Svečanost na brodu „Marko Polo“, okupila je bivše i sadašnje zaposlenike Jadrolinije, partnere i uzvanike, a prisustvovali su joj i ministar turizma Gari Cappelli, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić te gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel.

„Jadrolinija je hrvatski brend na kojeg s razlogom možemo biti ponosni. U ukupnom javnom prijevozu naš najveći linijski brodar sudjeluje sa oko 87 posto, a u ukupnom prijevozu vozila sa čak 90 posto prometa. Sve to nosi veliku odgovornost i izazove za budućnost. Očekujem od nove Uprave da sve svoje aktivnosti usmjeri prema jačanju pozicije Jadrolinije i modernizaciji flote, istodobno vodeći računa o 1736 djelatnika, dijela sustava bez kojega naš brodar ne može funkcionirati“, istaknuo je ministar Butković.

Predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta rekao je da tvrtka već 70 godina ima nezamjenjivu ulogu u životu stanovnika hrvatskih otoka i priobalnih gradova: „Naša je misija danas, kao i prije sedamdeset godina, povezivanje hrvatske obale i naših predivnih tisuću otoka. Sve zajedno, riječ je o infrastrukturi koja nas povezuje, onome što Hrvatsku čini društvom i državom“, istaknuo je.

Podsjetimo, Jadrolinija je jedna od najstarijih hrvatskih tvrtki koja se bavi pomorskim putničkim prijevozom. Osnovana je 20. siječnja 1947. u Rijeci. Tvrtka ima flotu od 50 brodova, ukupnog  kapaciteta 27.495 putnika i 3824 vozila, tj. tri trajekta s kabinama za međunarodne linije, 34 trajekta za lokalne linije, 9 brzih plovila te 4 klasična broda. Jadrolinija održava 34 linije u domaćem prometu i 4 međunarodne linije.