U sudaru jet – ski i glisera kod Novalje dvoje ozlijeđenih / jahta u potpunosti izgorila i potonula kod Stona

Photo NSL jahta izgorila 08-08_17.JPG
Tijekom jutra resorno Ministarstvo zaprimilo je izvještaje Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o dvije teške pomorske nesrećae na moru, koje su se dogodile sinoć i noćas u senjskom i dubrovačkom akvatoriju.

Službenici MRCC Rijeka jučer, 8. kolovoza u 18.24 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Gospić zaprimili su dojavu o teškoj pomorskoj nesreći sa dvije ozlijeđene osobe u moru kod Novalje, o čemu su obavijestili Lučku kapetaniju Senj, odnosno, nadležnu Lučku isposavu Novalja i Pomorsku policiju Senj, a prema mjestu nesreće upućeni su djelatnici Hitne medicinske pomoći.

Naime, oko 18.15 sati u moru ispred Novlje na poziciji 70 metara ispred zaštitne ograde, na sjevernoj strani plaže Zrće dogodio se sudar sportsko - rekreativnog plovila tipa jet – ski, hrvatske zastave kojim je upravljao A.B. (nepoznato godište) i putnik E.B. (rođen 1997. godine), obojica državljani Republike Italije sa gliserom hrvatske zastave, kojim je upravljao J.K., (rođen 1965. godine), državljanin Republike Njemačke sa tri putnika. Dvojica talijanskih državljana u sudaru su teško ozlijeđeni te su prevezeni u Opću bolnicu Zadar, dok četiti osobe na gliseru u sudaru nisu ozlijeđeni.

Očevidom na poziciji nesreće i pregledom oba plovila uočena su oštećenja na lijevoj pramčanoj strani glisera iznad razine mora, bez proboja oplate, dok je jet – ski u sudaru teže oštećen u vidu razbijene maske na pramčanom dijelu, razbijena zaštitna gumena oplata pramca uz oštećenje trupa i nadgrađa, temeljem čega je utvrđeno da je jet-ski netom prije sudara plovio prema lijevoj bočnoj strani glisera, ne prevelikom brzinom.

Službenici senjske Kapetanije i novljanske Ispostave u suradnji sa službenicima Pomorske policije Senj obavili su očevid, izuzeli brodsku dokumentaciju od oba plovila te se daljnjim očevidnim i istražnim radnjama utvrđuje uzrok, kao i odgovornost sudionika ove pomorske nesreće.

Rano jutros, 9. kolovoza u 02.13 sati posredstvom ŽC 112 Dubrovnik službenici MRCC Rijeka zaprimili su dojavu o požaru na motornoj jahti na vezu u uvali Kobaši, kod Stona, o čemu je odmah obaviještena Javna vatrogasna postrojba Dubrovnik i Lučka kapetanija Dubrovnik te Policijska uprava Dubrovačko – neretvanska, a o događaju su obaviješteni i djelatnici tvrtke za komercijalna spašavanja plovila i osoba na moru „SeaHelp“.

U 02.30 sati MRCC Rijeka prima obavijest da je voditelj pokrenuo motornu jahtu u plamenu i isplovio prema sredini Stonskog zaljeva, stoga su za jahtom isplovili i službenici LK Dubrovnik te su nedugo potom sustigli motornu jahtu koja se usidrila u Stonskom zaljevu, evakuirali voditelja sa jahte koja je tada već bila u potpunosti zahvaćena plamenom te su započeli sa gašenjem požara, no zbog nastalih oštećenja jahta je potonula na poziciji sidrenja. Obzirom da je na motornoj jahti u trenutku potonuća bilo oko 2,5 tona pogonskog goriva u brodskim spremnicima, MRCC Rijeka u koordinaciji sa LK Dubrovnik poduzeli su sve potrebne radnje u cilju prevencije i eventualog suzbijanja onečišćenja mora i morskog okoliša uslijed mogućeg onečišćenja.

Prema podatcima prikupljenim u okviru očevida, službenici Lučke kapetanije Dubrovnik izvijestili su da je iz zasad nepoznatog razloga opožarena i potonula motorna jahta „Lori“, dužine 23,95 metara, talijanske zastave u vlasništvu S.C., držaljvanin Republike Italije. Daljnjim očevidnim radnjama Lučka kapetanija Dubrovnik utvrdit će uzroke ove pomorske nesreće.