Ministar Oleg Butković sudjelovao u obilježavanju Dana pomoraca i brodaraca u Šibeniku

Photo nsl MIN-DP 6-12_16.jpg
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković prisustvovao je danas središnjoj svečanosti  obilježavanja Dana pomoraca i brodaraca koja se na blagdan njihova zaštitnika sv. Nikole održala u Gradskoj vijećnici Grada Šibenika.

Svečanosti su nazočili mnogobrojni predstavnici županijskih i gradskih vlasti, akademskih, obrazovnih i vjerskih institucija, državnih i lokalnih tijela, brodara te ravnatelji lučkih uprava.

Kao i proteklih godina, a uoči središnjeg  dijela proslave, u spomen na sve preminule brodarce i pomorce u akvatoriju otoka Zlarina održano je tradicionalno bacanje vijenca u more. Uz resornoga ministra Olega Butkovića i pomoćnicu ministra ispred nadležne Uprave, Jadranku Fržop prigodnoj svečanosti nazočili su šibenski gradonačelnik Željko Burić, župan šibensko - kninski te ujedno izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, Goran Pauk, biskup šibenski, msgr. Tomislav Rogić, biskup šibnski u miru, msgr. Ante Ivas, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Vodica, Branka Juričev Martinčev, predsjednik sindikata pomoraca, Predrag Brazzoduro te šibenski pomorski sindikalist, Milko Kronja.

Središnja svečanost obilježavanja Dana pomoraca nastavljena je u prostorijama šibenske Gradske vijećnice gdje se prisutnima prigodnim govorom obratio ministar Oleg Butković koji je tom prilikom rekao: „Dragi pomorci i brodarci, ribari, pomorski inženjeri, inspektori i brodograditelji, te svi vi kojima je život i rad neraskidivo vezan uz more i unutarnje vode, čestitam Vam dan Vašeg zaštitnika svetog Nikole, čestitam Vam Dan pomoraca i brodaraca. Život pomoraca je izuzetno težak, a stupanj odgovornosti iznimno visok, što obitelji pomoraca ponajbolje znaju. Naime, biti pomorac odnosno brodarac nije samo zanimanje, već i poziv, jer zahtijeva potpunu posvećenost poslu i mnogo odricanja u svakodnevnom životu. Ponosni smo što su naši pomorci i brodarci poznati i priznati u svijetu kao izrazito vrsni stručnjaci, te time predstavljaju jedan od najboljih „hrvatskih izvoznih proizvoda.“. - istaknuo je ministar Butković te dodao kako takav status svakako želimo zadržati i u budućnosti. Pritom će Ministarstvo snažnije krenuti u rješavanje problema hrvatskih pomoraca vezano za izmjene  procedure oko radnog staža i pravilnika, te ukrcaja naših pomoraca na brodove svjetskih kompanija.

U nastavku svečanosti, a u svjetlu tradicije nagrađivanja zaslužnih pojedinaca, udruga i tvrtki iz pomorstva, dodijeljena priznanja, i to u šest kategorija.

Priznanje za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva uručena tvrtkama Solsticij d.o.o., Adria Libar d.o.o., Maritimae Regionis d.o.o. te Brodogradilištu Viktor Lenac.

U kategoriji doprinosa razvoju riječnog gospodarstva priznanja su dodijeljena poduzeću Investitor d.o.o. te Javnoj ustanovi Nacionalni park Plitvička jezera dok su u kategoriji unapređenja pomorske znanosti uručena prof. dr. sc. Ivi Grabovcu te prof. dr. sc. Dinku Zoroviću.

Priznanje je primio i Hrvatski registar brodova - područni ured Zagreb i to za unapređenje sigurnosti plovidbe dok su u kategoriji traganja i spašavanje na moru priznanja dodijeljena posadama ribarice „Pauk 1“ te brodice RH 1 ZD Lučke kapetanije Zadar - Ispostave Sali, odnosno, voditelju saljske Ispostave, kap. Ivi Švorinići i djelatniku Nikoli Miliću.

U kategoriji promicanja pomorske kulture priznanja su primili Ante Cukrov - Desto, Udruga „Latinsko idro“ te Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka.

Ovogodišnja priznanja uručena su i desetorici djelatnika lučkih kapetanija i ispostava koji su ove godine otišli ili odlaze u mirovinu, a dva priznanja dodijeljena su posthumno.