Poduzeto nekoliko akcija traganja i spašavanja

Photo Dance LK DU_12.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je tijekom jučerašnjega dana u nekoliko spasilačkih akcija u više područja nadzora sigurnosti plovidbe, a nezgode i nesreće najvećim dijelom događale su se uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Prva akcija započela je jučer, 25. lipnja u 17.50 sati pozivom više očevidaca o jedrilici koja se nasukala na sjevernu stranu otoka Sv. Marko, isred mjesta Oštro nedaleko Kraljevice. Na jedrilici se nalazilo četiri osobe, od toga dvoje manje djece i srećom osim pothlađenosti nitko nije ozlijeđen. Brodolomci su prevezeni drugom angažiranom (privatnom) brodicom na kopno gdje su zbrinuti, a jedrilica je na poziciji nasukanja osigurana od potonuća.

Posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC112 Rijeka službenici MRCC Rijeka u 18.29 sati zaprimili su dojavu o utopljeniku u krčkom akvatoriju. O utopljeniku je dojavio M.V., hrvatski državljanin koji je nedugo prije sa utopljenikom B.Š. (rođen 1952. godine), također hrvatski državljanin, plovio brodicom u uvali Pušća na otoku Krku kod Omišlja, dok ih u jednom trenutku nije zahvatilo olujno nevrijeme te se njihova brodica prevrnula pod jakim udarima vjetra i visokih valova. Dojavitelj je uspio isplivati iz mora neozlijeđen dok se drugi član posade iz za sada nepoznatih razloga, nažalost utopio. Na poziciju nesreće u 19.17 sati upućena brodica Lučke kapetanije Rijeka kako bi osigurao područje pozicije nesreće do dolaska ekipe Hitne medicinske pomoći Krk i službenika Pomorske policije Rijeka, koji su nastavili postupanja u okviru policijske istrage.

Sva daljnja informiranja u ovom slučaju u nadležnosti su Ministarstva unutarnjih poslova.

Službenici Lučke kapetanije Šibenik jučer u 18.28 sati obavijestili su MRCC Rijeka o poduzetoj spasilačkoj akciji prema plovilu motornoj brodici koja je pri većoj brzini udarila u obalu na poziciji plaže Jadrija, kod Šibenika te se nekontrolirano nastavila kretati obalom oko 15 metara. Odmah po zaprimljenoj dojavi na poziciju nezgode izišli su službenici šibenske Kapetanije koji su u suradnji sa polocijskim  službenicima obavili očevid o uzrocima ove pomorske nezgode. U ovoj pomorskoj nezgodi srećom nema stradalih niti onečišćenjam mora, a sve daljnje informacije u nadležnosti su Ministarstva unutarnjih poslova, koji su natavili sa istražnim radnjama.

Na splitskom području nadzora sigurnosti plovidbe iz Lučke kapetanije Split izvješteno je o jednoj poduzetoj akciji spašavanja na moru koja je poduzeta u 23.01 sati slijedom zaprimljenog poziva pogibelji od posade jedrilice imena „Aurora“, dužine 11,3 metra, hrvatske zastave koja se uslijed jakog nevremena na moru nasukala u uvali Špilica, na otoku Hvaru. Na jedrilici je u trenutku nesreće boravila peteročlana obitelj, svi hrvatski državljani, od kojih nitko nije ozlijeđen. Iako posada nije bila životno ugrožena, zbog djece na palubi na poziciju nasukanja upućena je brodica Lučke ispostave Hvar, čiji službenici su peteročlanu obitelj prekrcali na službenu brodicu i prevezli na sigurno, dok je za odsukavanje jedrilice angažirano plovilo za komercijalno spašavanje.

Središnjica je u nastavku jučerašnjeg dana izvijestila i o više zaprimljenih poziva pogibelji, traženja pomoći i raznih dojava o poteškoćama u plovidbi od nautičara i ostalih sudionika u pomorskom prometu, a kojima su u najvećem dijelu poteškoće uzrokovali nepovoljni vremenski uvjeti na moru. Na većinu zaprimljenih poziva o poteškoćama i opasnostima uspješno su odgovorili službenici lučkih kapetanija i njima subordiniranih ispostava, a srećom, u niti jednoj daljnjoj poduzetoj akciji nisu zabilježene ozbiljnije posljedice u vidu stradavanja ljudi ili težih oštećenja na plovilima i onečišćenja mora i morskog okoliša.

Napominjemo da je jučerašnji neverin pravodobno najavljivan putem redovnih medijskih vremenskih izvješća, kao i putem obalnih radio postaja, a vremenske prognoze dostupne su i preko raznih web - informativnih stranica i portala, stoga opetovano apeliramo na sve sudionike u pomorskom prometu na pojačan oprez i adekvatnu pripremu prije isplovljavanja.