Rezultati akcije preupisa plovila

Photo hr-1-w-banneri RPx4 1_13.jpg
Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture u suradnji s Ministarstvom turizma, Ministarstvom financija - Poreznom i Carinskom upravom, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Ministarstvom pravosuđa, Državnim uredom za trgovinsku politiku, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom turističkom zajednicom te predstavnicima marina i špeditera, završilo je akciju preupisa stranih plovila po povoljnijim uvjetima koja je trajala do 31. svibnja s dobrim rezultatima.

Prema podacima iz Carinske uprave, do kraja svibnja do kada je za plovila pod stranim zastavama u privremenom uvozu bilo omogućeno plaćanje povlaštene stope carine i PDV-a, carinski postupak obavljen je za 4130 stranih plovila. Od naplate PDV i carine u Državni proračun do kraja svibnja uplaćeno je 303 milijuna kuna.

Podsjećamo, temeljem izmjena i dopuna Zakona o porezu na dodanu vrijednost, za sva plovila za sport i razonodu u privremenom uvozu, a koja se puštaju u slobodan promet, do kraja svibnja stopa PDV-a bila je propisana u iznosu od 5 posto. Također, za isto razdoblje smanjena je i visina carinske stope na 2,7 posto odnosno 1,7 posto (s 8, odnosno 12 posto), te donesena nova Naredba o visini naknade za upis broda, jahte i brodice u upisnik brodova, odnosno jahti i očevidnik brodica kojom su snižene naknade za upis.

Naime, obzirom na predstojeći ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju kada postajemo dijelom carinske unije EU, plaćanje carine i PDV-a obveza je svih vlasnika stranih plovila koja se nalaze u privremenom uvozu u RH, a koja su izgubila ili nikad nisu imala status roba Zajednice.

U prvih pet mjeseci 2013. zabilježen je porast broja čarter gostiju od 5,58 posto u odnosu na prethodnu godinu, te porast broja noćenja od 9,62 posto. Do kraja svibnja Hrvatsku je posjetilo 58 797 gostiju te je ostvareno preko 353 tisuće noćenja.

Za plovila koja se u slobodan promet puštaju od 1. lipnja 2013. obračunava se puna stopa PDV-a od 25 posto. Do ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju obračunavat će se carina po stopi od 8 posto, odnosno 12 posto na carinsku vrijednost, odnosno po stopi „slobodno“ (0 posto), ukoliko postoji dokaz o podrijetlu plovila iz jedne od zemalja članica EU, a nakon pristupanja, carinske stope se opet obračunavaju u vrijednosti 1,7 posto i 2,7 posto. Naknade za upis plovnih objekata u upisnike i očevidnike ostaju nepromijenjene.