Na otok Mišnjak nasukao se gliser, kod Ista se zapalila brodica, nema ozlijeđenih

Photo nsl LK SNM 8_11.jpg
Tijekom protekle noći zabilježena su dva izvanredna događaja na zadarskom području nadzora sigurnosti plovidbe, slijedom kojih su poduzete akcije spašavanja.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) kasnije sinoć, 18. srpnja u 21.48 sati zaprimila je obavijest Lučke kapetanije Zadar o zaprimljenom pozivu pogibelju zbog požara na brodici na otoku Istu, kamo su djelatnici zadarske Kapetanije do tada u akciju spašavanja uputili djelatnike nadležne Lučke ispostave Silba.

Do dolaska djelatnika LI Silba na poziciju nesreće u 22.25 sati pripadnici dugootočke Javne vatrogasne postrojbe već su ugasili požar te brodicu osigurali od potonuća.

Očevidom na poziciji nesreće djelatnici Lučke ispostave Silba utvrdili su da je požar izbio na brodici naziva „Familia“, hrvatske zastave dok je boravila na vezu u mjesnoj lučici sa četiri člana posade, svi češki državljani od kojih nitko srećom nije ozlijeđen budući da su odmah po izbijanju požara napustili plovilo.

Požar na brodici izbio je najvjerojatnije zbog kvara brodskog agregata, a točan uzrok kvara utvrditi će se očevidom koji je nastavljen tijekom današnjega dana. Na poziciji nesreće nije bilo onečišćenja mora.


Također sinoć, 18. srpnja u 23.15 sati djelatnici Lučke kapetanije Zadar obavijestili su Središnjicu o još jednoj pomorskoj nesreći u kojoj se na otok Mišnjak, nedaleko Ždrelca nasukao gliser, kamo su u vrijeme dojave već isplovili djelatnici zadarske Kapetanije, odnosno nadležne Lučke ispostave Preko.

Dolaskom na poziciju nesreće noćas u 00.20 sati djelatnici zadarske Kapetanije utvrdili su da se na obalu nasukao gliser luke upisa Preko sa tri člana posade od kojih nitko srećom nije ozlijeđen.

Očevidom na poziciji nesreće za sada nije utvrđen razlog nasukanja, odnosno izlijetanja glisera cijelom dužinom iz mora na obalu otoka. Nakon što je ustanovljeno da tročlana posada nije ozlijeđena zbrinuti su na obali te im je izdan nalog o davanju izjava vezano uz ovu pomorsku nesreću, što su bili dužni obaviti tijekom današnjega dana u prostorijama prečke Ispostave ili Lučke kapetanije Zadar, čiji djelatnici provode očevid o uzrocima ove pomorske nesreće. O nesreći je obaviješten i vlasnik glisera, austrijski državljanin.

Na poziciji nasukanja nije uočeno onečišćenje mora niti morskog okoliša.