Ministar Oleg Butković sa suradnicima na radnom sastanku u Dubrovačko - neretvanskoj županiji i Gradu Ploče

Photo nsl MIN-DNZ 11-3_16.jpg
Drugoga dana radnoga posjeta Dubrovačko - neretvanskoj županiji ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković susreo se sa županom Dubrovačko - neretvanske županije, Nikolom Dobroslavićem, gradonačelnikom Grada Dubrovnika, Androm Vlahušićem u okviru radnoga sastanka u prostorijama Županije, kojemu su također nazočili saborski zastupnici, gradonačelnici pet županijskih gradova te direktorima Zračne luke Dubrovnik, ACI marine Dubrovnik, luka i lučkih uprava sa područja Grada i Županije.

Uz ministra Olega Butkovića ispred Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture na radnome sastanku sudjelovali su i pomoćnici ministra, Jadranka Fržop, koja vodi Upravu  pomorske i unutarnje plovidbe, brodarstva, luka i pomorskog dobra i Jure Šarić ispred Uprave zračnoga prometa, elektroničkih komunikacija i pošte.

Župan Dobroslavić upoznao je ministra Olega Butkovića sa trenutnim stanjem u okviru strateških infrastrukturnih projekata koji se provode na području Dubrovačko - neretvanske županije u pogledu čega je župan Dobroslavić istaknuo kako je Dubrovačko - neretvanska županija u velikim problemima po pitanju izgrađenosti ali i umreženosti prometne inftrastrukture što predstavlja svojevrsnu izoliranost od ostatka Države, na što je ministar Butković odgovorio kako će nastojati u okviru djelokruga resornoga Ministarstva da se svi ključni projekti što prije realiziraju, a kao prioritet neveo je Projekt izgradnje Pelješkoga mosta.

"Krajem travnja ili početkom svibnja Pelješki most kao najvažniji infrastrukturni projekt Dubrovačko-neretvanske županije prijavit ćemo Europskoj komisiji. Negdje u lipnju bit će raspisan natječaj za izvođenje, pa krajem godine, ako bude sve išlo po planu i ne bude žalbi u postupku, možemo započeti radove. U sklopu Pelješkog mosta su i pristupne ceste i zaobilaznica Stona, vrijednost investicije je 380 milijuna eura. Vrlo brzo donijet ćemo političku odluku o tome kako ćemo financirati projekt ako nam ga Europska komisija odobri, a vjerujemo da hoće. Vidjet ćemo hoće li to biti u omjeru 85:15 ili nekom drugom postotku.". - rekao je ministar Butković.

Ministar Oleg Butković na prigodnoj konferenciji za novinare koja je održana odmah po zaključenju radnoga sastanka osvrnuo se i na nužnost izgradnje brze ceste od Dubrovnika do Zračne luke, koja je prepoznata kao jedan od prometnih prioriteta u planovima Hrvatskih cesta. "U lipnju ćemo imati gotovu studiju opravdanosti te krećemo u projektiranje. Nedopustivo je da Dubrovčani i turisti do zračne luke putuju sat vremena.". - rekao je ministar Butković te komentirao subvencioniranje zračnog prijevoza: "Razgovarali smo i o problemu oko politike cijena karata. To je čisto ekonomsko pitanje, pa ću pozvati na razgovor upravu Croatia Airlinesa, da vidimo postoji li zakonska mogućnost da se olakša ljudima ovdje. Što će nam zračne luke ako ih naši ljudi ne budu koristili!". - zaključio je ministar Butković.

Nakon sastanka u Županiji, ministar je održao radni sastanak u Lučkoj upravi Dubrovnik te je potom krenuo na sastanak u Grad Ploče gdje je na sastanku pločanskoj Gradskoj upravi sudjelovao i ministar unutarnjih poslova, Vlaho Orepić.

Na sastanku sa gradonačelnikom Grada Ploča, Krešimirom Vejićem ministar Butković sa suradnicima također je razgovarao bitnim infrastrukturnim projektima koji se trenutačno provode na području Grada i šire gradske okolice te se odmah po zaključenju radnoga sastanka uputio u Lučku upravu Ploče gdje je održan sastanak sa ravnateljem Svemirom Zekulićem koji je ministra Olega Butkovića i prisutne izvijestio o svim projektima koje Lučka uprava provodi i planira u suradnji s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture.

Prilikom boravka u Gradau Ploče ministar Oleg Butković obišao je i Luku Ploče gdje su ga predstavnci uprave Luke pobliže upoznali sa tijekom Projekta „Ulaz u luku Ploče", važnim infrastrukturnim  zahvatom koji obuhvaća dovršetak izgradnje Spojne ceste Čvor Ploče (A1) - Luka Ploče. Naime, nastavkom izgradnje spojne ceste od čvora Čeveljuša do ulaza u lučki kompleks povezat će se grad i luke Ploče s autocestom A1 Zagreb - Split - Dubrovnik te autocestom A10 Granica BiH - Metković (A1), koja zajedno s dionicom A1 čvor Metković - čvor Ploče i spojnom cestom Čvor Ploče (A1) - Luka Ploče predstavlja završni dio koridora Vc. Ukupna vrijednost projekta iznosi 64 milijuna kuna, od čega se 85 posto investicije bespovratno financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Preostali dio financirat će društvo Hrvatske autoceste d.o.o., investitor projekta.

Inače, radovi na dovršetku izgradnje spojne ceste započeli su u rujnu 2015. godine, dok je planirani rok za završetak projekta rujan 2016. godine.

Podsjetimo, u okviru razvojnog projekta „Projekt Integracije trgovine i transporta“ trenutno su u izgradnji ulazni kompleks i terminal za rasute terete Luke Ploče, ulaganja u kojima je značajni dionik i Vlada Republike Hrvatske, a realizacija ovih investicija važna je zbog podizanja konkurentnosti Luke Ploče, objedinjavanja svih čimbenika lučkog poslovanja te optimalizacije poslovnih procesa.