Dvoje ozlijeđenih u naletima plovila, poduzeto nekoliko akcija traganja i spašavanja

Photo SAR - kalafurija.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je tijekom jučerašnjega dana niz potražnih i spasilačkih akcija u pulskom i zadarskom akvatoriju, u okviru kojih su zabilježeni i teži slučajevi stradavanja kupača.

Prva akcija započela je jučer, 6. kolovoza u 13.10 sati pozivom pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) koji su proslijedili zahtjev djelatnika Hitne medicinske pomoći Cres za hitan medicinski transport ženske osobe iz mjesta Lubenice u Cres, slijedom čega je Središnjica sa nadležnom Lučkom ispostavom Cres pokrenula akciju hitnoga prijevoza pacijentice.

Djelatnici creske Ispostave službenim plovilom prevezli su pripadnike HGSS-a do mjesne plaže Sv. Ivan nedaleko Lubenice, odakle su ubrzo došli do ozlijeđene M.P. (rođena 1962. godine), talijanska državljanka koja je pretrpjela teži lom noge planinareći okolnim brdima. Nakon što je spuštena do mjesne plaže i osigurana za transport prevezena je u Cres gdje su je u 16.40 sati u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici HMP Cres, čime je ova akcija uspješno okončana.

Dok je trajala prva spasilačka akcija djelatnici Lučke kapetanije Pula u MRCC Rijeka dojavili su jučer, 6. kolovoza u 15.15 sati o teškoj ozljedi kupača u pomorskoj nesreći na području Banjola.

>>> NETOČAN NAVOD: Djelatnici pulske Kapetanije odmah po dojavi pokrenuli su potragu za plovilom koje je sudjelovalo u nesreći te je isto pronađeno u 17.15 sati. Očevidnim radnjama utvrđeno je da je plovilom tipa gliser, luke upisa Pula u vlasništvu I.F., hrvatski državljanin, u trenutku nesreće upravljao hrvatski državljanin, J.C. koji je ploveći na poziciji mjesne plaže Banjol brodskom elisom u predjelu nogu ozlijedio destgodišnje dijete te se udaljio sa pozicije nesreće. <<<
ISPRAVAK DIJELA PRIOPĆENJA:
U vremenu dojave o nezgodi u 15.15 sati počinitelj nije bio poznat djelatnicima Lučke kapetanije Pula budući da su na poziciji nesreće očevid obavljali službenici Pomorske policije Pula koji su podatak o voditelju glisera dojavili u 17.15 sati djelatnicima LK Pula, po dovršetku policijskih istražnih radnji, nakon čega su djelatnici Lučke kapetanije Pula započeli očevid na poziciji nesreće i kojim je do sada utvrđeno da je do pomorske nesreće, u kojoj je ozlijeđeno desetgodišnje dijete, došlo prilikom uplovljavanja glisera do obalnoga veza te da voditelj glisera J.C., hrvatski državljanin nije napustio poziciju nesreće već je cijelo vrijeme trajanja policijske istrage bio dostupan kako policijskim službenicima, tako kasnije i djelatnicima pulske Kapetanije, jednako kao i vlasnik glisera I.F., također hrvatski državljanin. Zbog vremenskog intervala između policijskog i kapetanijskog očevida Izvještaj je u dijelu koji se tiče sudionika pomorske nesreće protumačen netočno, slijedom čega je bilo i netočno navedeno da se počinitelj udaljio sa pozicije ove pomorske nesreće. – nastavak Priopćenja ostaje ne promjenjen.
Ozlijeđeno dijete odmah je izvučeno na obalu te predano djelatnicima Hitne medicinske pomoći u daljnje medicinsko postupanje. Djelatnici Lučke kapetanije Pula obavljaju očevidne radnje u okviru istage o uzrocima ove pomorske nesreće.

Slijedeća spasilačka akcija provedena je jučer u zadarskom akvatoriju gdje se tragalo za dvije maloljetnice koje su se na jastuku za plivanje udaljile od prečke plaže prema otoku Ošljaku, slijedom čega je MRCC Rijeka u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Zadar pokrenula potražnu akciju.

Djelatnici zadarske Kapetanije nedugo po dojavi pronašli su tražene osobe M.S.B. i K.J. obje hrvatske državljanke rođene 2002. godine te ih iscrpljene ali neozlijeđene predali roditeljima u 17.40 sati u Preku.

Očevidom je utvrđeno da su se maloljetnice neoprezno udaljile od prečke plaže na otoku Ugljanu na jastuku za plivanje kojim ubrzo nisu mogle upravljati pod utjecajem morskih struja i vjetra te su nekontrolirano otplutale prema otoku Ošljaku, u čijoj su blizini i pronađene.

Slijedeća pomorska nesreća sa još jednom ozlijeđenom osobom dogodila se jučer predvečer također na zadarskom području nadzora sigurnosti plovidbe.

Slijedom dojave službenika Pomorske policije Zadar o stradanju kupača uslijed naleta glisera kod Dugog otoka, Središnjica je u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Zadar pokrenula potražnu akciju za nepoznatim plovilom koje je sudjelovalo u pomorskoj nesreći.

Prema podatcima Pomorske policije nesreća se dogodila juče, 6. kolovoza kada je E.K. (rođen 1953. godine), njemački državljanin sa suprugom plivao od otoka Lagnjića nedaleko sjeverne strane Dugog otoka prema dogootočkoj Plitkoj punti kada je oko 18.00 sati u punoj brzini naišao bijeli gliser dužine oko 10 metara, nepoznate zastave te pogonskom elisom zahvatio E.K. u predjelu lijeve noge nanijevši mu teže tjelesne ozljede.

Nakon što je ozlijeđenome muškarcu pružena medicinska pomoć u 20.00 sati policijskim plovilom prevezen je u zadarsku bolnicu. Djelatnici Lučke kapetanije Zadar u suradnji sa službenicima Pomorske policije provode potragu za nepoznatim voditeljem i gliserom koji je sudjelovao u ovoj teškoj pomorskoj nesreći.