nIS dojavom kod Ugljana spašena tročlana obitelj sa havarirane brodice, u Velebitskome kanalu po jakoj buri spašen dvojac na malome gumenjaku, iz Sali hitno prevezen srčani bolesnik

Photo SAR_14.jpg

Nacionanalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru tijekom jučerašnjega dana koordinirala je spasilačke akcije na moru na zadarskom i senjskom području nadzora sigurnosti plovidbe.

Prvu spasilačku akciju Središnjica je pokrenula jučer, 8. kolovoza u 15.20 sati slijedom zaprimljenoga poziva pogibelji od očevidaca koji su posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Gospić dojavili o dvije osobe u malome gumenom čamcu kojega nekontrolirano nosi jaka bura prema sredini Velebitskoga kanala, o čemu je središnjica obavijestila nadležnu Lučku kapetaniju Senj i Pomorsku policiju Senj. Djelatnici senjske Kapetanije službenim plovilom su u 15.35 sati na službeno plovilo prekrcali dvoje neozlijeđenih njemačkih državljana kao i njihov manji rekreativni gumeni čamac, čime je ova akcija uspješno okončana.

Slijedeća spasilačka akcija poduzeta je na zadarskom području nadzora sigurnosti plovidbe nakon što je MRCC Rijeka jučer u 16.10 sati zaprimila poziv pogibelji posredstvom nIS aplikacije od voditelja brodice u vlasništvu hrvatske charter tvrtke, sa još dva člana posade, supruga i malo dijete, svi hrvatski državljani, a koji je dojavio o havariji brodskoga pogonskog stroja te opasnosti od udara brodice u obližnje hridi na poziciji 250 metara od obale između Sutomišice i Lukorana, otok Ugljan. Slijedom zaprimljene dojave MRCC Rijeka pokrenula je spasilačku akciju u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Zadar, čiji djelatnici su odmah isplovili prema dojavljenoj poziciji te su već u 16.20 sati pronašli havariranu brodicu, prekrcali neozlijeđenu tročlanu posadu / obitelj na službeno plovilo, dok su brodicu držali u teglju do dolaska specijalizirane brodice za pružanje pomoći posadama i plovilima na moru i kojom je potom obavljen komercijalni tegalj havarirane brodice u zadarsku marinu Borik, čime je ova akcija uspješno okončana.

Rano jutros, 9. kolovoza u 03.50 sati djelatnici Lučke ispostave Sali poduzeli su hitan medicinski prijevoz pacijenta Z.F. (rođen 1956. godine), hrvatski državljanin koji je u infarktnom stanju i uz liječničku pratnju službenim plovilom saljske Ispostave prevezen u Sukošan, odakle su pacijenta u 04.45 sati u preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar, u daljnje medicinsko postupanje prema zadarskoj Općoj bolnici.