Gumenjak sa 15 članova posade udario u lukobran na otoku Rabu, troje teže ozlijeđeno

Photo Lukobran_Rab.jpg
Plovilo 'taxi boat' sa 15 članova posade rano jutros ispred rapske luke udarilo je u lukobran, pri čemu je većina članova posade ozlijeđena, a troje je pretrpjelo teške ozljede te su helikopterom prebačeni do KBC Rijeka.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jutros u 4.32 primila je dojavu o pomorskoj nesreći u kojoj je plovilo 'taxi boat', gumenjak dužine 10 metara luke upisa Krk, sa 15 članova posade na poziciji kod otočića Sv. Juraj, u blizini luke Rab udarilo u lukobran, pri čemu ima ozlijđenih, stoga je odmah pokrenuta i koordinirana akcija spašavanja sa Lučkom ispostavom Rab koji plovilom prevoze i ekipu Hitne medicinske pomoći. U akciju su uključena plovila Pomorske policije i Javne vatrogasne postrojbe, a sa kopna su dodatno upućene ekipe HMP i policijska ophodnja iz Raba.

Djelatnici LI Rab na poziciji nesreće do 5.10 sati prevezli su na Rab svih devet ozlijeđenih osoba koje je preuzela ekipa HMP. Među petnaest članova posade nalazilo se osam Belgijskih i sedam hrvatskih državljana.

Tri osobe pretrpile su teže ozlijede, dva Hrvatska državljana L.N. iz Maloga Lošinja (otvorena posjekotina jezika), M.L. (rođen 1987.) iz Koprivnice inače zapovjednik brodice (lom kostiju lica) i belgijska državljanka D.D. (dublja posjekotina čela), stoga je MRCC Rijeka za njih organizirala helikopterski transport prema KBC Rijeka. Ostali ozlijeđeni članovi posade pretrpjeli su lakše tjelesne ozljede u vidu poderotina i udaraca te su ih u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći.

Djelatnici Lučke ispostave Rab provode istražne radnje o uzrocima ove pomorske nesreće u kojoj srećom nema smtrno stradalih, uzeli su izjave članova posade o događajima koji su prethodili ovoj nesreći, dok je za plovilo utvrđeno kako je u vlasništvu privatne charter tvrtke registrirane u Puntu.