Ministar Oleg Butković u Vukovaru potpisao 110 milijuna kuna vrijedne ugovore za financiranje projekata u unutarnjoj plovidbi

Photo NSL MIN VU 25-10_17.JPG
Nakon što je otvorio Nacionalni forum dionika projekta FAIRway Danube, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je u Vukovaru s direktorom Izvršne agencije za inovacije i mreže Europske Unije (INEA), Dirkom Beckersom i ravnateljem Lučke uprave Slavonski Brod, Marijanom Jurićem, ugovore o sufinanciranju projekata na rijeci Savi, ukupne vrijednosti oko 110 milijuna kuna.

Realizacijom potpisanih Ugovora, čije je sufinanciranje odobreno u lipnju ove godine iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), omogućit će se daljnja revitalizacija Save kao riječnog plovnog puta.

Radi se, podsjetimo, o dva projekta, od kojih jedan obuhvaća nadogradnju lučke infrastrukture Luke Slavonski Brod, a drugi izradu Studije procjene utjecaja na okoliš i projektne dokumentacije sa svrhom uklanjanja uskih grla na rijeci Savi.

„Zbog strateškog položaja hrvatske rijeke sadrže velik potencijal za razvoj unutarnje plovidbe. Plovidbu rijekama odlikuje konkurentna cijena, veliki tovarni kapaciteti te visok stupanj sigurnosti. Prepoznajući važnost unutarnje plovidbe, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je osnovalo posebnu Upravu, koja će se isključivo baviti pitanjem razvoja riječnog prijevoza. Današnje potpisivanje Ugovora omogućit će pak revitalizaciju jednog dijela savskog pravca, od Jaruge do Novigrada, ali i stvoriti pretpostavke za otvaranje plovnog puta za razvoj luke u Slavonskom Brodu“, rekao je uoči današnjeg potpisivanja ministar Oleg Butković.

„Danas potpisujemo dva nova Ugovora, za projekte na rijeci Savi. Također, isporučujemo i potpuno novi brod, za snimanje plovnih putova. Dobra je to vijest za Republiku Hrvatsku, ali i koridor Rajna-Dunav. Time pokazujemo predanost koju Europska unija ima u odnosu prema Dunavu i rijeci Savi. I ne samo da time podupiremo Republiku Hrvatsku u njezinim nastojanjima za kontinuiranom, pouzdanom i sigurnom unutarnjom plovidbom, već i sve druge zemlje podunavskog sliva. Stoga, svima Vama koji izravno sudjelujete u aktivnostima FAIRway Projekta zahvaljujem na izvrsnom poslu kojeg obavljate svih ovih godina“, istaknula je povodom današnjeg potpisivanja Karla Peijs, europska koordinatorica TEN-T koridora Rajna – Dunav.

Podsjetimo, potpisivanjem Ugovora o sufinanciranju izrade Studije utjecaja na okoliš i projektne dokumentacije za dionicu rijeke Save (od rkm 329 do rkm 315 i rkm 312+200 do rkm 300), stvorit će se pretpostavke za provođenje "Master plana za rehabilitaciju i održavanje plovnog puta rijeke Dunav i njegovih plovnih pritoka", a s ciljem osiguravanja cjelogodišnjih uvjeta plovidbe na rijeci Savi. Pružanjem minimalne razine usluge duž cijelog plovnog puta Dunava i njegovih pritoka, u ovom slučaju rijeke Save, omogućit će se pak kontinuirana plovidba u uvjetima međunarodne IV klase plovnosti. Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova ovoga Projekta iznosi 648.872 EUR-a, od čega će 85 posto biti sufinancirano sredstvima CEF–a, u iznosu od 551.541 EUR-a.

Potpisivanjem drugog Ugovora za „Izgradnju i unapređenje infrastrukture u luci Slavonski Brod“ ukupne vrijednosti 11.677.373 EUR-a, osigurat će se sufinanciranje izgradnje i unapređenja slavonsko-brodske lučke infrastrukture u iznosu od 6.625.741 EUR-a, odnosno 56,74 posto. Lučka uprava Slavonski Brod će u financiranju radova sudjelovati sa 43,26 posto, putem kreditnog zaduženja, uz državno jamstvo, u iznosu od 5.051.632 EUR-a. Cilj potpisanog Ugovora jest poticanje korištenja transporta unutarnjim plovnim putovima na koridoru Rajna - Dunav, nadogradnjom osnovne lučke infrastrukture i pružanjem potpornih transporta u luci u Slavonskom Brodu.

Nakon potpisivanja Ugovora, na pontonu u vukovarskoj Zimskoj luci, ministar Oleg Butković i europska koordinatorica Karla Peijs, prisustvovali su krštenju novog broda za hidrološko snimanje plovnih putova. Brod je vrijedan oko milijun kuna, a financiran je sredstvima Europske unije, kroz FAIRway projekt.

Dodajmo kako su na krštenju broda u Zimskoj luci pored izaslanika gradskih i županijskih vlasti, gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penave, i župana Vukovarsko-srijemske županije Bože Galića, sudjelovali i predstavnici Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).