Mađarski nautičari spašeni nakon havarije u Maunskom kanalu, kod Cresa spašena posada jedrilice u kvaru

Photo SAR_14.jpg
Na zadarskom području nadzora sigurnosti plovidbe noćas je poduzeta akcija spašavanja četveročlane posade od potonuća, dok je na riječkome području poduzeta akcija spašavanja havarirane jedrilice.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) kasno sinoć, 20. lipnja u 23.00 sati zaprimila je poziv pogibelji za nepoznatu brodicu u Maunskome kanalu, slijedom čega je Središnjica u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom Zadar pokrenula akciju spašavanja.

Prema prikupljenim podatcima potražna akcija poduzeta je s ciljem pronalaska i spašavanja četveročlane posade na brodici koja je imala prodor mora, o čemu je dojavio u Središnjicu njihov poznanik sa obale. Budući se nitko od članova posade nije javljao na uzastopne pozvie iz Središnjice na mobitele, u suradnji sa Županijskim dojavnim centrom 112 Zadar utvrđena je pozicija mobilnog uređaja, odnosno brodice i posade u pogibelji u Maunskome kanalu, kamo je upućeno službeno plovilo Pomorske policije Zadar s obzirom da se tada nalazilo najbliže navedenoj poziciji. MRCC Rijeka je od početka akcije putem obalnih radio postaja u eter odašiljala poziv upozorenja svim sudionicima u pomorskome prometu u području potrage vezano uz posadu u pogibelji.

Nedugo nakon početka akcije, noćas, 21. lipnja u 00.20 sati Pomorska policija Zadar javila je u Središnjicu da su neozlijeđenu četveročlanu posadu pronašli stanovnici mjesta Šimuni koji su njihovu oštećenu brodicu uzeli u tegalj u Šimune, čime je ova akcija okončana. Djelatnici Lučke kapetanije Zadar tijekom današnjega dana obaviti će očevid o uzrocima ove pomorske nezgode.


Druga dojava u MRCC Rijeka zaprimljena je noćas, 21. lipnja u 01.22 sata posredstvom Obalne radio postajhe ORP Rijeka putem koje je odaslan poziv pogibelji sa jedrilice koja je plovila u blizini otoka Cresa, o čemu je Središnjica obavijestila nadležnu Lučku ispostavu Cres.

Djelatnici MRCC Rijeka u kontaktu sa dvočlanonm posadom jedrilice u pogibelji naziva „Pulga“, dužine 7,30 metara ustanovili su da je jedrilica pretrpjela havariju pogonskoga stroja te da je otkazalo i brodsko kormilo dok su se nalazili na poziciji uvale Valun, zapadna obala otoka Cresa. S obzirom da su na moru vladali povoljni vremenski uvjeti MRCC Rijeka angažirala je komercijalnu pomoć i tegalj od privatne tvrtke specijalizirane za pružanje pomoći plovilima na moru, čije plovilo je nedugo potom uzelo oštećenu jedrilicu sa neozlijeđenom dvočlanom posadom u tegalj do luke Pomer u Puli, čime je i ova akcija uspješno okončana.