Čestitka ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića povodom međunarodnog Dana pomoraca

Photo w kapetani-pomorstvo.jpg

Povodom međunarodnog Dana pomoraca koji se obilježava 25. lipnja u okrilju Međunarodne pomorske organizacije, kao ministar pomorstva, prometa i infrastrukture čestitam svim pomorcima koji svojim predanim radom u plovidbi morima i oceanima doprinose pomorstvu kao nezamjenjivoj grani svjetskog gospodarstva.

Čestitku i riječi ohrabrenja upućujem i svim budućim pomorcima koji pohađaju pomorske škole i fakultete, te njihovim obiteljima.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture prepoznalo je potrebu osiguravanja visoke razine obrazovanja i izobrazbe naših pomoraca kako bi mogli odgovoriti zahtjevima suvremenog brodarstva, zaštititi ljudske živote na moru i biti čuvarom morskog okoliša. Kako bi potaknuli izbor pomorskog obrazovanja i karijere Ministarstvo nastavlja sa programom stipendiranja učenika i studenata pomorskih škola i fakulteta.

Hrvatski brodari ulažu u razvoj vlastitog kadra, a interes je države da oni u najvećoj mogućoj mjeri ukrcavaju na svoje brodove vježbenike radi obavljanja vježbeničke službe. U tom smislu Vlada Republike Hrvatska sufinancira ukrcaj vježbenika palube, stroja i elektrotehnike na brodove u međunarodnoj i nacionalnoj plovidbi, te planiramo nastavak ovog programa za naredno trogodišnje razdoblje.

Uz želju da što veći broj pomoraca, a posebno vježbenika, ima mogućnost ukrcati se za obavljanje poslova na brodovima, težimo i tome da zadržimo kvalitetno brodarstvo pod hrvatskom zastavom te da naši brodovi zadovoljavaju najviše europske i svjetske standarde životnih i radnih uvjeta pomoraca.

Naše zakonodavstvo smo uskladili sa izmjenama i dopunama Međunarodne konvencije o standardima za izobrazbu, izdavanjem svjedodžbi i držanje straže pomoraca iz 2010. godine koje stupaju na snagu 1. siječnja 2017. godine.

Zaključno, dopustite da se još jedanput zahvalim svima Vama, hrvatskim pomorcima, sa željom da i dalje ostanete u samom vrhu svjetskog pomorstva, neka Vam je mirno more te brz i siguran povratak vašim Obiteljima.