Na splitskom području u tijeku dvije akcije traganja za nestalima, na zadarskom području obustavljena potraga za nestalim mladićem

Photo Lk ZD-HRZ potraga 4_11.jpg
Potrage za troje nestalih hrvatskih državljana, dvoje na splitskom i jednim nestalim mladićem na zadarskom području do sada su bez rezultata.

Na splitskom području nadzora sigurnosti plovidbe Središnjica koordinira istovremeno u dvije akcije traganja i spašavanja sa Lučkom kapetanijom Split i nadležnim ispostavama u Trogiru i Milni.

Prva potraga na splitskom području započela je 16. kolovoza u večernjim satima nakon što je u Središnjicu zaprimljena dojava o sudaru glisera i jet ski-a na poziciji 400 metara od obale otoka Čiova.

Naime, iz za sada nepoznatoga razloga J.G. (rođen 1973. godine) hrvatski državljanin koji je upravljao jet ski-em u vlasništvu hrvatske državljanke D.J. zabio se u gliser registriran za prijevoz turista, dužine 9,7 metara, pogonjen 740 KW snažnim pogonskim strojem, luke upisa Split, kojim je upravljao hrvatski državljanin P.O. i na kojemu se u trenutku sudara uz voditelja glisera nalazilo još dvoje članova posade i pet putnika, od kojih u sudaru nitko srećom nije ozlijeđen, dok je voditelj jet ski-a odmah nakon sudara nestao.

Središnjica je pokrenula koordiniranu akciju traganja i spašavanja za nestalim za kojim svakodnevno tragaju tri plovila Lučke kapetanije Split, plovila lučkih ispostava Trogir i Milna, dva plovila Pomorske policije i helikopter Obalne straže RH. Podmorje po prilično otežanim vremenskim uvjetima pretražuje pet ronioca pripadnika Specijalne postrojbe Pomorske policije Split, dok se putem obalne radio postaje Split redovito upućuje obavijest o potrazi za nestalim svim sudionicima pomorskoga prometa na splitskom plovnom području, no potraga je za sada, nažalost bez rezultata.

Druga potraga za nestalom osobom u moru na splitskome području pokrenuta je jučer, 18. kolovoza u 7.20 sati kada je Lučka ispostava Hvar obavijestila Središnjicu o dojavi mještana Svete Nedjelje na Hvaru o nestaloj muškoj osobi,  F.M. (rođen 1974. godine), hrvatski državljanin, koji je nestao 17. kolovoza u popodnevnim satima na poziciji zapadno od Svete Nedjelje, gdje su na obližnjim stijenama lokalne plaže pronađene njegove osobne stvari. Odmah po dojavi Središnjica je pokrenula koordiniranu akciju traganja za nestalim, te su u potragu isplovili brodovi Lučke Kapetanije Split, Lučke ispostave Milna i brod Pomorske policije Split. Potraga traje već drugi dan i za sada nestali nije pronađen.

Na zadarskom području nadzora plovidbe Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) sa nadležnom Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom jučer je koordinirala posljednju etapu traganja za P.G. (rođen 1989. godine), nestalim hrvatskim državljaninom sa zadarskog područja čije osobne stvari su pronađene u predvečerje 10. kolovoza u njegovoj brodici nedaleko mjesta Ždrelac, te je Središnjica u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Zadar pokrenula opsežnu i intenzivnu potragu za nestalim.

Akciji traganja uz plovila zadarske Kapetanije i pripadajućih ispostava priključila su se i plovila Pomorske policije Zadar, te je pregledano šire područje potrage, no nažalost bez rezultata, stoga je jučer obustavljena akcija traganja, a za nestalim će se nadalje tragati u okviru redovnoga nadzora sigurnosti plovidbe na zadarskom plovnom području.