Održan sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede na temu financiranja projekata ribarske infrastrukture

Photo /pomorstvo-vijesti/zaobjavu1naslovna.jpg
U četvrtak, 13. travnja, u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održan je sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede na temu financiranja projekata ribarske infrastrukture sredstvima EU.

Ispred resornog Ministarstva sastanku su nazočili državna tajnica za more, Maja Markovčić Kostelac te pomoćnici ministra  Siniša Orlić i Anđelko Petrinić, dok je Ministarstvo poljoprivrede predstavljala državna tajnica Marija Vučković sa suradnicima. 

Na sastanku je istaknut pozitivan primjer suradnje dvaju ministarstava kroz povezivanje „Hrvatskog integriranog pomorskog informacijskog sustava“ (CIMIS) sa sustavom e-Očevidnik kako bi se osigurala jednokratna prijava odlaska i dolaska brodova. Povezivanjem spomenutih sustava ukinuto je oko 20.000 prijava putovanja ribarskih brodova.

Isto tako, sudionici sastanka su se usuglasili kako treba pojačati mehanizme za povlačenje sredstava iz EU fondova za izgradnju luka, a raspravljali su i o mogućim zakonskim i podzakonskim izmjenama u dijelu definiranja namjene pojedinog dijela luke kao i širenja nadležnosti nad postojećim lukama.

Usuglašena su i stajališta vezana uz Akcijski plan za sufinanciranje projekata izgradnje, sanacije i rekonstrukcije luka te modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture.

Susret predstavnika dvaju ministarstava iskorišten je i za razgovor o sigurnosnim uvjetima na brodovima, baždarenju brodova kao i o statusu sportskih luka u kontekstu njihova korištenja.