Pomorska potraga za troje nestalih u dubrovačkom akvatoriju nastavlja se u okviru redovnog nadzora sigurnosti plovidbe

Photo SAR_14.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o statusu koordinirane spasilačko - potražne akcije, koja od 24. travnja kontinuirano traje na dubrovačkom području nadzora sigurnosti plovidbe, te će se sa sutrašnjim danom nastaviti u okviru redovnog nadzora sigurnosti plovidbe.

MRCC Rijeka sa nadležnom LK Dubrovnik i pripadajućim lučkim ispostavama koordinirala je u angažmanu značajnih ljudskih i tehničkih resursa opsežnu i složenu spasilačko - potražnu akciju za preostale tri osobe koje su nestale nakon teške pomorske nesreće u dubrovačkom akvatoriju, u suradnji sa Pomorskom policijom Dubrovnik, Obalnom stražom RH, Hrvatskom gorskom službom spašavanja te brojnim privatnim i pravnim osobama koje su se dragovoljno priključili u potragu, a o čemu je resorno Ministarstvo redovito izvještavalo hrvatsku javnost putem priopćenja te dnevnih obavijesti.

U skladu sa ranije komuniciranim informacijama teška pomorska nesreća, koja se dogodila u utorak navečer, 25. travnja u Koločepskom kanalu između uvale Paklena i uvale Brsečinem, i koja je za posljedicu imala četvero smrtno stradalih, dvoje ozlijeđenih te tri nestale osobe za kojima se i dalje traga u okviru redovnog nadzora, iz nadležnosti Lučke kapetanije Dubrovnik.

Sve smrtno stradale, ozlijeđene i nestale osobe hrvatski su državljani koji su u trenutku nesreće kao putnici i članovi posade plovili na gumenjaku po izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima na moru do trenutka sudara sa brodom Danče, iz sastava Lučke kapetanije Dubrovnik, a koji je u tom vremenu obavljao hitan medicinski prijevoz prema mjestu Sobra, na otoku Mljetu.

O uzrocima ove teške pomorske nesreće u tijeku je očevid Lučke kapetanije Dubrovnik i Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, dok Ministarstvo unutarnjih poslova, Policijska uprava Dubrovačko - neretvanska u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom RH provode istražne radnje.