Teretni brod potonuo kod Koločepa, nema ozlijeđenih niti onečišćenja mora

Photo nsl mbKUZAM-DU 4-5_15.JPG
Lučka kapetanija Dubrovnik izvjestila je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture o pomorskoj nezgodi koja se dogodila u dubrovačkom akvatoriju.

Naime, jučer, 4. svibnja u 12.30 sati dubrovačka Kapetanija zaprimila je dojavu o pomorskoj nezgodi na otoku Koločep gdje je došlo do havarije broda.

Dolaskom na poziciju nezgode u mjesnu lučicu u Gornjem Čelu, inspektori sigurnosti plovidbe iz sastava dubrovačke Kapetanije utvrdili su da je prilikom iskrcaja rasutoga tereta (pijesak) pomoću bagera sa teretnoga motornog broda naziva „Sv. Kuzma“, dužine 20,9 metara, luke upisa Dubrovnik, došlo do propadanja ukrcajno - iskrcajne pramčane rampe na kojoj se nalazio bager, a što je za posljedicu imalo poremećaj trima, odnosno prodor mora te brzo potonuće broda.

Motorni teretni brod potonuo je uz samu obalu na relativno manju dubinu tako da brodsko nadgrađe na krmi broda nije uronjeno u more. Na poziciji potonuća morsko dno pretežito je pjeskovito tako da nije postojala opasnost od većeg oštećenja ili proboja oplate brodskoga trupa što bi izazvalo onečišćenje mora, a srećom nema niti ozlijeđenih u ovoj pomorskoj nezgodi.

Nakon obavljenoga pregleda na pozicji potonuća vlasniku broda, privatna hrvatska tvrtka, dubrovačka Kapetanija izdala je nalog za komercijalno izvlačenje i tegalj broda na sigurno privezište, stoga su u pomoć pozvani pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Dubrovnik koji su započeli ispumpavanje mora iz brodskih skladišta te privatni brod dizalica pomoću kojega je uklonjen teret pijeska iz brodskoga skladišta, kako bi brod ponovno postao plovan. Nakon što je brod otplavljen i osiguran od ponovnog potonuća uzet je u tegalj prema Rijeci Dubrovačkoj kamo je privezan u 21.00 sat.

Djelatnici Lučke kapetanije Dubrovnik obavljaju očevidne radnje o uzrocima ove pomorske nezgode.