Svečano otvoren 17. međunarodni nautički sajam Biograd boat show

Photo nsl pmIB-BBS 22-10_15.jpg
Pomoćnik ministra za pomorstvo Igor Butorac pozdravnom  riječju i uvodnim govorom svečano je  danas otvorio 17. po redu međunarodni nautički sajam Biograd boat show, a koji se u organizaciji tvrtke Ilirija održava u vremenskom razdoblju od 22. do 25. listopada u marini Kronati, u Biogradu na moru.

„Veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti sve posjetitelje i izlagače koji dolaze na ovogodišnji Biograd Boat Show, a koji se već tradicionalno uspješno održava u organizaciji tvrtke Ilirija.

Nautički turizam zauzima veliku važnost u turističkoj ponudi Republike Hrvatske, a strani nautičari imaju veliku ulogu u razvoju hrvatskog gospodarstva, održavanja i razvoja života na hrvatskim otocima i reklamiranju Hrvatske u Europi i svijetu kao zanimljive i prepoznate nautičke destinacije.

U posljednje četiri godine, ulaganjima u nove marine, uklanjanjem administrativnih prepreka prilikom registracije brodica te pojednostavljenjem naplata pomorskih naknada, uvjeren sam da smo povećali popularnost hrvatske obale kao nautičkog odredišta i savladali izazove koji su omogućili razvoj nautičkog turizma u Hrvatskoj.“, rekao je tom prilikom pomoćnik ministra Igor Butorac.

Također, u svom govoru prigodom svečanog otvaranja pomoćnik ministra Butorac naglasio je kako je prošle godine Vlada Republike Hrvatske donijela po prvi put Strategiju pomorskog razvitka i integralne pomorske politike Republike Hrvatske za razdoblje do 2020. godine i kojom je definiran jasan strateški cilj u Pomorskoj strategiji, pozicionirati Hrvatsku kao najznacajnije nauticko odrediste na Mediteranu i u Europi. Pomoćnik ministra Butorac također je istaknuo kako nam u budućem razdoblju prethodi rad na stimulativnoj poreznoj politici, uspostavi novog sustava osposobljavanja nautičara, izgradnji novih luka nautičkog turizma, te uspostavi međuresornog programa izgradnje i obnove flote brodica, brodova i jahti namijenjenom nautičkom turizmu.

Biograd boat show od svojih početaka koji datiraju iz 1999. godine, s vremenom je izrastao u vodeću, relavantnu i nezaobilaznu turističko - nautičku i gospodarsku manifestaciju, koja na jednom mjestu okuplja sve krovne predstavnike nautičke industrije,a na kojoj se 2014. godine predstavilo 275 izlagača sa 291 plovilom, te koju je posjetilo 13 500 posjetitelja. Sajam je danas prepoznat kao konkurentan turistički i gospodarski proizvod na nacionalnoj i međunarodnoj razini, a čemu u prilog govori i činjenica da je ovogodišnji sajam u odnosu na prethodne  godine ojačao svoj međunarodni poslovni karakter nadilazeći granice Europe sudjelovanjem izlagača i medijskih partnera iz Južne Amerike.

Međunarodni nautički sajam Biograd Boat Show  dobio je status zlatnog člana Međunarodne udruge organizatora nautičkih sajmova, zahvaljujući usvajanju visokih standarda organizacije i sudjelovanja u daljnjem razvoju udruge dijeleći svoj jedinstveni poslovni model i inovativna rješenja, a što će zasigurno doprinijeti zadržavanju statusa vodećeg međunarodnog jesenskog nautičkog sajma u Hrvatskoj i široj regiji, zadržavanju pozicije Biograda na moru kao vodeće nautičke i turističke destinacije, povećanju broja izlagača, predstavljanju renomiranih hrvatskih i svjetskih tvrtki iz svih segmenata nautičke i charter industrije, te promoviranju domaće nautičke proizvodnje.