Capesize brod nakon 20 godina u Bakru

Photo nsl LK RI-CapeVeni 9_12.jpg

Povodom dolaska broda klase Capesize 13. rujna nakon dvadeset godina u luku u Bakar, Luka Rijeka d.d. održala je u petak u Bakru konferenciju za novinare.

Tanker „Cape Veni“ dužine 289 i širine 45 metara u Terminal za rasute terete u Bakru uplovio je 13. rujna i dopremio 163.000 tona željezne rudače za mađarsko tržište.

Luka Rijeka ima potrebnu dubinu mora i infrastrukturu, a željeznica dovoljno kapaciteta da se njome prevezu veliki tereti i to je potrebno staviti u punu funkciju, rekao je pomoćnik ministra za pomorstvo kap. Nikola Mendrila. Na novinarsko pitanje o ulaganju u riječki prometni pravac, Mendrila je odgovorio da je u planu rekonstrukcija postojeće pruge čime će se, do izgradnje nove nizinske pruge, osigurati učinkovitiji prijevoz tereta od Zagreba do Rijeke.

Pri iskrcaju broda u 24 sata iskrcano je ukupno 36.000 tona željezne rudače, što je znatno iznad ugovorene prosječne norme od 22.500 tona dnevno što potvrđuje da je Terminal operativno u cijelosti bio pripremljen za posao koji je važan ne samo za Luku Rijeka d.d. već i za sve učesnike na prometnom pravcu, istaknuo je predsjednik Uprave Luke Rijeka d.d. Vedran Devčić.

Dolazak ovakvog broda nakon dvadeset godina znači povratak velikih poslova i značajna je stvar za Luku Rijeka d.d. ali i za sve sudionike na riječkom prometnom pravcu, zaključio je Devčić.

Po operativnom planu, ukupan teret biti će iskrcan u roku od sedam dana, kroz tri smjene i prosječnom normom od 22.500 tona na dan.