Prilikom pristajanja u Jelsi putnički brod udario u obalu, nema ozlijeđenih, tijekom dana poduzeto nekoliko spasilačkih akcija

Photo SAR_14.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) tijekom zaprimila je dojave o jednoj težoj pomorskoj nezgodi na Hvaru te nekoliko poduzetih spasilačkih akcija na Kvarneru u kojima je koordinirala nadležne službe.
 
Lučka kapetanija Split dojavila je u MRCC Rijeka o težoj pomorskoj nesreći putničkoga broda koji je danas, 28. srpnja u 11.30 sati prilikom pristajanja u gradsku luku Jelsa pramcem udaruo u obalu pri čemu je nastala šteta na brodskoj oplati i dijelu obale, dok od 255 putnika na brodu nitko srećom nije ozlijeđen.
 
Očevidom djelatnika nadležne Lučke ispostave Hvar na pozicji nezgode utvrđeno je da je putnički motorni brod naziva „Makarski Jadran“, dužine 32,48 metara, hrvatske zastave uslijed puknuća 'sajle gasa' te gubitkom kontrole nad glavnim pogonskim strojem snage 588 kW, udario u obalu gradske luke pri čemu je nastalo oštećenje pramčane stative, kao i pristanišnog bloka. Djelatnici nadležne hvarske Ispostave izuzeli su izjave zapovjednika putničkog broda, T.M., hrvatski državljanin, posade i očevidaca u okviru očevidnih radnji o uzroku ove teže pomorske nezgode.
 
 
Tijekom današnjega dana MRCC Rijeka obaviještena je te je koordinirala u nekoliko spasilačkih akcija.
 
Posredstvom Pomorske policije Karlobag danas u 14.42 sati Središnjica je zaprimila dojavu poljske državljanke o nestanku njezina supruga koji se u 12.20 sati otisnuo sa paške gradske plaže na madracu za plivanje te je nedugo potom nestao iz vida nošen udarima bure. Budući da su u vrijem dojave na moru u području nestanka kupača vladali vrlo nepovoljni vremenski uvjeti sa burom u jačanju, MRCC Rijeka u koordinaciji sa nadležnom Lučkom ispostavom Pag te Pomorskom policijom Karlobag pokrenula je spasilačku akciju prema dojavljenome pdručju nestanka, no nedugo potom, u 15.53 sati u Središnjicu se javio hrvatski građanin te izvjestio o pronalasku nestaloga kupača, Njemac (rođen 1980. godine). Nestaloga njemačkog turistu pronašao je vlasnik apartmana kod kojega je nestali kupač odsjeo sa suprugom, a koji se po dojavi o nestanku uključio u potragu vlastitom brodicom te ga pronašao iznemoglog, ali živog i zdravoga kako pluta nošen udarima bure na oko pola Paškoga kanala, slijedom čega je MRCC Rijeka obustavila daljnju potragu.
 
Sa splitskog područja nadzora sigurnosti plovidbe, danas u 15.06 sati MRCC Rijeka zaprimila je dojavu vlasnika brodice dužine 9 metara, koju je isti posudio prijateljima, dvoje hrvatskih državljana, i koji su nakon nekog vremena ostali bez pogona tijekom plovidbe uvalom Senjska, otok Šolta. Kako su u vrijeme dojave na moru vladali povoljni vremenski uvjeti, a nije dojavljeno da se dvoje brodolomaca nalaze u pogibelji, MRCC Rijeka pokrenula je komercijalnu akciju spašavanja angažmanom tvrtke specijalizirane za pružanje pomoći plovilima i osobama na moru, čije plovilo je nedugo po zaprimanju dojave pronašlo brodicu sa dvoje neozlijeđenih Hrvata te ih doteglilo u Milnu, kamo su pristali u 18.00 sati.
 
U 18.36 sati Pomorska policija Rijeka dojavila je u MRCC Rijeka da su kod otoka Prvića njemački nautičari spasili četvero poljskih brodolomaca iz mora nakon što se njihovo plovilo potopilo te su neozlijeđeni prevezeni na otok Rab, odakle ih je službeno policijsko plovilo prevezlo dalje u Bašku.
 
Prema prikupljenim podatcima djelatnici nadležne Luičke ispostave Rab utvrdili su da je plovilo dužine 4,80 metara pogonjeno vanbrodskim motorom u vlasništvu jednoga od poljskih brodolomaca potonulo iz za sada neutvrđenog razloga, što će se pokušati utvrditi u okviru zajedničkog očevida djelanika rapske Ispostave i službenika Pomorske policije na pozciji potonuća.