Do sredine kolovoza u 283 akcije spašena 831 osoba i 136 plovila

Photo nsl LK-grb.JPG
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) tijekom tekuće 2016. godine, zaključno do 11. kolovoza, koordinirala je ukupno 283 spasilačke akcije na moru u kojima je spašena 831 osoba te 136 plovila, dok su 24 osobe nažalost, smrtno stradale.

Usporedbe radi, do kraja kolovoza 2015. godine poduzeto je ukupno 249 koordiniranih spasilačkih akcija na moru u kojima je spašeno 435 osoba, dok je u istome razdoblju nažalost bilo 26 smrtno stradalih osoba.

Tijekom osam mjeseci 2016. godine nije zabilježen niti jedan slučaj nestalih osoba na moru.

U navedenom razdoblju dogodilo se 7 sudara plovila, 32 nasukanja, potonula su 3 plovila dok je osam plovila naplavljeno. Zbog požara na plovilima poduzete su 3 akcije spašavanja plovila i posada, što je uglavnom podjednako zabilježenim slučajevima u istome razdoblju 2015. godine.

Najveći broj intervencija na moru, ukupno 52 zaključno sa 11. kolovoza 2016. godine poduzet je zbog havarija plovila, odnosno kvarova pogonskih strojeva, upravljačkih sustava, dok je manji broj intervencija poduzet zbog nestanka pogonskoga goriva na plovilma, što je porast od oko 10% usporedno sa istim razdobljem prošle godine.

Tijekom 2016. godine ukupno je poduzeto više spasilačkih akcija na moru u odnosu na 2015. godinu ali je zabilježen manji broj nesreća i nezgoda u kojima je ozlijeđeno ukupno16 osoba, što je za oko 50% manje u odnosu na isto razdoblje prethodne 2015. godine kada je ozlijeđeno 37 osoba na moru.

Do sredine kolovoza 2016. godine koordiniran je i poduzet 71 hitni medicinski prijevoz pacijenata i to intervencijom / transportom medicinskog osoblja do / na pozicije nesreće ili medicinskim savjetima, što je znano više u odnosu na 49 MEDICO intervencija u istome razdoblju prošle, 2015. godine.

Roniocima je pomoć pružana ukupno 10 puta (4 na boce, 6 na dah), 10 akcija je poduzeto zbog nezgoda daskaša te je spašeno ukupno 9 kupača.

Pregledom statističkih podataka za osam mjeseci 2016. godine, u okviru broja poduzetih i koordiniranih spasilačkih akcija, nažalost i dalje statistički visoki broj stradavanja na moru ukazuje kako se najveći broj nesreća na moru događa upravo zbog nedovoljnog nautičkog iskustva, tehničke neispravnosti te slabe opremljenosti brodica, stoga se svim sudionicima u pomorskom prometu opetovano savjetuje slušati vremenske prognoze, usklađivati plovidbe morem sa razinama stečenih nautičkih osposobljenosti i znanja, a što svakako onda može značajno pripomoći i u slučajevima pogibelji za posade i plovila kada se nađu pod udarom nepovoljnih vremenskih prilika na moru.

I tijekom 2016. godine zabilježen je visoki trend upućivanja lažnih uzbuna (false alert) koji se tijekom nevedenoga razdoblja dogodio 23 puta, zbog čega Ministarstvo nautičarima opetovano preporuča povremenu obnovu stečenih znanja upravljanja brodicama i jahtama te obavezno pridržavanje pravila i propisa u području sigurnosti plovidbe morem.

U srpnju je resrono Ministarstvo pustilo u probni rad besplatnu aplikaciju nIS (Nauitčki informacijski servis) koja se pokazala kao kvalitetan i jednostavno upotrebljiv alat za pružanje korisnih informacija nautičarima te kao brz i učinkovit način uspostavljanja komunikacije u slučajevima pogibelji na moru, dojava pomorskih nesreća te svih primjećenih nepravilnosti.

Detaljne kronološke statistike traganja i spašavanja na moru možete pregledati na web stranici Ministarstva u rubrici Traganje i spašavanje.