Državna tajnica za more, Maja Markovčić Kostelac predvodila Hrvatsku delegaciju na Ministarskom sastanku u Portugalu

Photo NSL DT MMK 08-09_17.jpg

Dvodnevni Ministarski sastanak 'Oceans meeting 2017'' u organizaciji portugalske ministrice mora, Ane Paule Vitorin održan je 7. i 8. rujna u Lisabonu, pod geslom 'Our Ocean is Our Health'.

Hrvatsku delegaciju na Ministarskom sastanku predstavljali su državna tajnica za more, Maja Markovčić Kostelac i pomoćnik ministra, Siniša Orlić.

Jedan od ciljeva sastanka bio je donošenje Deklaracije o oceanima i zdravlju, a sastanak je ujedno bio  i dobra prigoda sudionicima za razmjenu informacija kroz neposrednu komunikaciju, obzirom da je sastanak zamišljen i kao svojevrstan forum za široku političku raspravu i suradnju među državama, i to kroz intervencije ministara i voditelja različitih međunarodnih organizacija, kako bi se bolje razumjele složene veze između oceana i ljudskog zdravlja.

Usporedo s Ministarskim sastankom održana je  i Međunarodna konferencija koja se sastojala od dva panela,  'Ocean i ljudsko zdravlje, izazovi i rješenja' te 'Poboljšanje ljudskog zdravlja i gospodarski rast: plava ekonomija i pozitivni učinci na ljudsko zdravlje', a koju će otvoriti predsjednik Portugalske Republike, Marcelo Rebelo de Sousa.