Spašeno 8 članova posade na 12 metarskoj jedrilici

Photo SI-NEVERA 9_12.jpg
S 12 metarske jedrilice „Slađana“ s koje je jučer oko 22 sata upućen poziv upomoć zbog puknuća jedara i kvara motora uslijed jakog vjetra danas oko 17 sati spašeno je 7 poljskih i jedan švicarski državljanin. U koordiniranoj akciji spašavanja sudjelovali su Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja iz Rijeke (MRCC), MRCC Roma i talijanska Obalna straža.

Helikopterom Obalne straže Italije danas oko 13 sati evakuirano je 6 članova posade, a dva člana posade koja su ostala čekajući tegljača prevezeni su dolaskom tegljača na poziciju oko 17 sati, dok je jedrilica ostavljena plutati zbog nemogućnosti tegljenja uslijed nemogućih vremenskih uvjeta. Posada je na putu prema Anconi.

Posada jedrilice „Slađana“ jučer oko 22 sata poslala je poziv za spašavanje s pozicije oko 8 nautičkih milja od Unija, a u pomoć su upućeni tvrtka Seahelp, a nakon toga i plovilo pomorske policije.

Nakon više pokušaja bezuspješnog tegljenja zbog vjetra i valova i pucanja teglenog konopa,  jedrilica je nošena jakim vjetrom i valovima plutala prema ZERP-u, nakon čega je obaviještena i Obalna straža Italije i MRCC Roma da se pripreme za slučaj potrebe spašavanja.

Jedrilica je oko 13.45 sati prešla u talijanske vode, kada se nalazila oko 5 nautičkih milja od linije razgraničenja između Pule i Ancone.

Jedrilica plovi pod hrvatskom zastavom, a u vlasništvu je čarter tvrtke Grgić d.o.o. iz Sukošana.