Dva smrtno stradala ronioca, za trećim traje potraga kod Šolte

Photo SAR - kalafurija.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) danas je nažalost zaprimila dojave o dva smrtna slučaja u dvjema odvojenim ronilačkim nesrećama, slijedom čega su pokrenute koordinirane aktivnosti na plovnim područjima gdje su se dogodila stradavanja.

Djelatnici MRCC Rijeka jučer, 26. kolovoza u 23:51 sati zaprimili su dojavu o nestanku dva ronioca na otoku Šolti slijedom čega su sa Lučkom kapetnijom Split i nadležnom Lučkom ispostavom Milna te Pomorskom policijom Split pokrenuta koordinirana akcija traganja i spašavanja na prijavljenome području nestanka ronilaca.

Prema prikupljenim podatcima dvojica ronilaca sa bocama na zrak, E.K. (rođen 1959. godine), hrvatski državljanin i O.G. (zasad nepoznato godište), njemački državljanin nestali su tijekom ronjenja na poziciji podmorske špilje u predjelu uvale Poganice, otok Šolta kamo su tijekom jučerašnjega dana doplovili privatnim plovilom tipa gumenjak, a kako se nisu vratili u očekivano vrijeme, njihove obitelji o nestanku su obavijestile Policiju, slijedom čega je iz MRCC Rijeka pokrenuta koordinirana potražna akcija, koja je nastavljena rano jutros. Nakon pronalaska gumenjaka dvojice nestalih ronilaca, danas, 27. kolovoza u 10.00 sati u podmorsku potragu uključeni su pripadnici specijalne ronilačke jedinice Pomorske policije koji su u 12.15 sati na dubini od oko 47 metara u podmorskoj špilji pronašli te izvukli na površinu jednoga ronioca za kojega je utvrđeno da je nažalost mrtav.. S obzirom na vrlo slabu vidljivost potraga je danas oko 16.00 sati prekinuta te će se traganje nastaviti sutra rano ujutro.

Tijelo pronađenoga ronioca prevezeno je u luku Lora gdje je u okviru istrage službenika Županijskoga državnog odvjetništva imao biti utvrđen identitet te uzrok stradavanja. Djelatnici splitske Kapetanije i službenici pomorske policije utvrdili su da su dvojica ronilaca opremu iznajmili od ronilačkoga kluba iz Brača u vlasništvu hrvatskoga državljanina, no u ronjenje su se uputili samostalno.

Slijedeća dojava o ronilačkog nesreći u Središnjici je zaprimljena danas, 27. kolovoza u 12.20 sati od djelatnika Lučke ispostave Šilo, o smrtno stradalom roniocu kod Baške na otoku Krku za kojega je prethodno poduzet hitan medicinski transport zbog teškoga zdravstvenog stanja.

Djelatnici LI Šilo očevidom su utvrdili su da se njemački ronilac J.G. (rođen 1967. godine) danas u 10.00 sati pridružio ronilačkoj skupini u organizaciji mjesnoga ronilačkoga kluba čijim su brodom za prijevoz ronilaca naziva „Oliga“ isplovili iz luke Baška na pozicijiu ronjenja u uvali Samonjin, Prvić.
Nedugo nakon urona, oko 10.30 sati, prema navodu svjedoka i voditelja ronilačke skupine, njemački ronilac je na dubini od 15 metara počeo nekontrolirano tonuti te ga je voditelj skupine dostigao na 27 metara dubine, izvukao ga na površinu nakon čega je na ronilačkome brodu primijenjen postupak reanimacije. Odmah po izronu brod sa njemačkim roniocem otplovio je prema Baškoj kamo su pristali oko 10.55 sati gdje su ronioca u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći, no nažalost, u 12.25 sati, unatoč naporima da ga spase, njemački ronilac je preminuo.

Očevidom je također utvrđeno da mjesni ronilački klub, plovilo i voditelj skupine posjeduju sve potrebne isprave.