Održana 58. sjednica Udruge „Mare Nostrum“

Photo nsl MareN 10_12.jpg
U predstojećim izmjenama Pomorskog zakonika u potpunosti će se dovršiti program socijalne reforme za pomorce, istaknuo je zamjenik ministra Zdenko Antešić na današnjoj 58. sjednici Udruge hrvatskih poslodavaca – brodara u međunarodnoj pomorskoj plovidbi „Mare Nostrum“ održanoj u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

Predstavljajući značajne karakteristike poslovanja uz osvrt na proteklih 9 mjeseci poslovanja, predstavnici brodara i ovog su puta istakli utjecaj svjetske globalne krize koja je uvelike zahvatila i svjetsku i domaću pomorsku i brodarsku scenu. Značajni gubici, istakli su, bilježe se zbog poskupljenja goriva i pada  vozarina te loših uvjeta kreditiranja što onemogućava izgradnju novih brodova u cilju jačanja konkurentnosti i pomlađivanja flote.

Predstavnici Udruge uputili su zahtjev Ministarstvu da se razmotri mogućnost davanja suglasnosti Vlade RH za jamstvo brodarima u financijskim poteškoćama prilikom podizanja kredita, a nakon čega se može nastaviti s programom novogradnje. Zahtjevi za cijenom goriva istovjetnom s cijenom plavog dizela opravdana je, ističu brodari, jer se time omogućava obnova flote koja je zastala 2010. godine. Također, izrazili su i zabrinutost velikim padom  prometa u hrvatskim lukama.

Zamjenik Antešić rekao je kako će Ministarstvo uložiti sve napore kako kroz zakonodavstvo ali i kroz suradnju s drugim tijelima javne vlasti u cilju pomoći opstanka i razvoja ovog značajnog gospodarskog subjekta. Cilj nam je zatražiti program kreditiranja od strane HBOR-a za gradnju brodova u domaćim brodogradilištima, dodao je na kraju.

Udruga okuplja 14 članica od čega 13 brodara i Hrvatski registar brodova kao pridruženi član, a raspolaže s ukupno 162 broda.

Uz zamjenika Antešića, na sastanku s brodarima bili su pomoćnici ministra za pomorstvo kap. Nikola Mendrila i pomoćnik za sigurnost plovidbe Perica Šolić.

FOTOGALERIJA