Sedam milijuna kuna za šest projekata u lukama otvorenim za javni promet

Photo NSL ZD LUKE 12-07_17.jpg
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je u srijedu u Zadru s ravnateljima lučkih uprava Novalje, Splita, Zadra, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije, Sporazume i Ugovore ukupno vrijedne 7 milijuna kuna, a kojima će se sufinancirati dijelovi luka otvorenih za javni promet namijenjenih prihvatu ribarskih brodova.
 
Sporazumi i Ugovori potpisani su s ravnateljima šest lučkih uprava i to za projekte Vela Lamjana (755.000,00 kuna), Gaženica (1.220.000,00 kuna), Brižine (1.500.000,00 kuna), Peleš (2.000.000,00 kuna), Novalja (500.000,00 kuna) i Sustjepan (1.000.000,00 kuna).
 
"Potpisivanjem ovih ugovora otvara nam se mogućnost za povlačenje namjenskih sredstava iz EU fondova kojima ćemo dograditi i opremiti ribarske luke. Na raspolaganju nam je 80 milijuna eura za gradnju u državnim lukama, za infrastrukturu, za povezivanje s našim otocima.“, rekao je prilikom potpisivanja ugovora u Zadru ministar  Oleg Butković i pojasnio kako smo identificirali 20-ak takvih projekata i najavio uskoro javni poziv za njihovo financiranje. „To znači da ćemo započeti s financiranjem projekata  putem novaca iz EU fondova, a to je veliki iskorak jer dosad takve projekte nismo financirali sredstvima dobivenima iz EU fondova", rekao je ministar Butković i pojasnio kako će se danas potpisanim ugovorima omogućiti sufinanciranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju ribarske infrastrukture i to za potrebe prijave projekata za financiranje sredstvima Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020. godine.

Svečanom potpisivanju Ugovora i Sporazuma prisustvovali su i državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac, pomoćnici ministra Siniša Orlić i Josip Bilaver te župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić.
 
Prisutnima se ovom prigodom obratio i župan Zadarske županije Božidar Longin koji je istaknuo zadovoljstvo zbog sredstava koja su osigurana za dvije ribarske luke u Zadru te se zahvalio ministru Butkoviću što je prepoznao važnost tih projekata. „Ribarske luke u Gaženici i Lamjani će činiti jednu cjelinu, a uskoro ćemo u Gaženici dobiti ribarski centar s kojim ćemo se ponositi i kakvog neće biti s obje strane Jadrana. Zadarska županija ponosi se nazivom najribarskije hrvatske županije“, rekao je zadarski župan.
 
Potpisanim Ugovorima i Sporazumima u vrijednosti od 7 milijuna kuna, Ministarstvo je dodijelilo sredstva nužna za omogućavanje organiziranog pristajanja brodova svih kategorija u lukama otvorenim za javni promet, a time i osiguranje odgovarajućeg dijela za pristajanje, odnosno ukrcaj i iskrcaj ribarskih brodova. Naime, u većini postojećih luka trenutno nisu adekvatno riješena iskrcajna mjesta za ribarske brodove pa ribari koriste lučko područje u operativnom dijelu luka otvorenih za javni promet, kao najfrekventnija mjesta.
 
Podsjetimo, Ministarstvo je do sada dodijelilo 36,6 milijuna kuna kojima sufinancira izgradnju ribarske infrastrukture u lukama Kali, Klenovica, Sumartin, Novalja, Pula, Vela Luka, Tribunj, Butina-Murter, Vira i Rogoznica, a sa Sporazumima i Ugovorima potpisanim u Zadru, Ministarstvo je do sada u sufinanciranje dijela luka otvorenih za javni promet namijenjen prihvatu ribarskih brodova uložilo više od 43,5 milijuna kuna. Ulaganja u dokumentaciju i infrastrukturu luka otvorenih za javni promet i prihvat ribarskih brodova, samo je dio programa Ministarstva kojim se potiče razvoj luka i sedam obalno-otočnih županija. Naime, u luke otvorene za javni promet od županijskog i lokalnog značaja u razdoblju od 2003. do 2016. uloženo je oko 367 milijuna kuna, a samo u 2017. godini čak 50 milijuna kuna. Dodijeljenim sredstvima Ministarstvo sufinancira osnovnu lučku infrastrukturu u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja i to s ciljem daljnjeg razvoja i modernizacije pomorskog linijskog prometa, odnosno povećanja sigurnosti i unaprjeđenja kvalitete javnog pomorskog prijevoza te povezivanja otoka s kopnom i otoka međusobno, a što će u konačnici doprinijeti ukupnom razvoju, kako obale tako i naseljenih otoka.