Član posade preminuo nakon pada u more u luci Brijuni, tijekom noći Središnjica koordinirala u nekoliko pomorskih nesreća zbog jakog nevremena na moru

Photo LK ST Pojisan_10.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je sinoć, 22. rujna u 23.30 sati obavijest od Lučke kapetanije Pula o preminuću jednoga člana posade nakon pada u more sa motornoga broda „Brijonka“.

Prema izvještaju pulske Kapetanije nesreća se dogodila u 23.15 sati kada je L.P. (rođen 1961. godine), hrvatski državljanin i član posade m / b “Brijonka“ pao u more na poziciji luka Brijuni. Odmah po padu u more posada broda izvukla je člana posade iz mora, a kako nije davao znakove života započeli su postupak reanimacije, o čemu su obavijestili Hitnu medicinsku pomoć, dak su ih djelatnici Kapetanije istovremeno uputili ploviti prema luci Fažana, kamo su ubrzo pristali i gdje su unesrećenoga prihvatili u daljnje medicinsko postupanje djelatnici Hitne medicinske pomoći, no nažalost, unesrećeni član posade je u 0.45 sati preminuo.

O ovoj nesreći obaviještena je Pomorska policija i Županijsko državno odvjetništvo Pula koji provode istražne radnje o uzrocima i okolnostima ove nesreće.

Uz ovaj tragičan događaj MRCC Rijeka je tijekom ove noći koordinirala u više akcija na području srednjeg i južnog Jadrana zbog jakog nevremena na moru praćenog olujnim udarima vjetra i grmljavinom.

Prvi poziv u pomoć u Središnjici je zaprimljen u 0.32 sati posredstvom Obalne radio postaje ORP Splitradio, koja je prenijela poziv voditelja jedrilice naziva „Mara III“ u vlasništvu hrvatske charter tvrtke, koja se sa sedam članova posade nasukala na južnoj obali otoka Visa. Kako srećom nije bilo ozlijeđenih članova posade, a u vrijeme poziva jedrilica nije bila u pogibeljnoj situaciji, djelatnici Središnjice naložili su vlasniku plovila komercijalno odsukavanje.

U 1.37 sati MRCC Rijeka zaprimila je obavijest od Lučke kapetanije Zadar o nasukanju jedrilice naziva „Silba I“ na poziciji uvala Široka, otok Ist. Na jedrilici u vlasništvu hrvatske charter tvrtke nije bilo ozlijeđenih članova posade, niti je uočeno onečišćenje mora, stoga je Središnjica vlasniku plovila naložila organizirati komercijalno odsukavanje.

Nedugo potom u Središnjicu je u 2.08 sati posredstvom Obalne radio postaje ORP Splitradio zaprimljena dojava da se u luci Komiža zbog izrazito nemirnoga mora nasukala jedrilica naziva „Relaxy“ na kojoj srećom nije bilo ozlijeđenih članova posade i nije uočeno onečišćenje mora. Posadi nasukane jedrilice pomoć su pružili stanovnici mjesta Komiža, koji su pomogli u odsukavanju plovila.

Gotovo istovremeno, u 2.17 sati opet posredstvom Obalne radio postaje ORP Splitradio u Središnjicu je zaprimljen poziv sa jedrilice naziva „Lazy“ kojoj je uslijed nevremena puknuo glavni jarbol, te su zatražili asistenciju, no kako su se u trenutku nesreće nalazili na poziciji 2 nautičke milje od luke Vis, i kako je utvrđeno da u plovilo nema prodora mora, Središnjica je sa posadom havarirane jedrilice dogovorila da vlastitim pogonom otplove prema Viškoj luci, kamo su nedugo potom sigurno pristali, a očevid o uzrocima nesreće obavljaju djelatnici Lučke ispostave Vis.

U nastavku olujne noći sa područja viškog akvatorija Središnjica je preuzela još nekoliko poziva za pomoć povodom nasukavanja, u kojima je koordinirala daljnje aktivnosti sa vlasnicima nasukanih plovila i djelatnicima nadležnih Ispostava, budući da, srećom, u daljnih pet pomorskih nesreća također nije bilo ozlijeđenih članova posada, niti je zabilježeno onečišenje mora na pozicijama nasukanja.