AZOLPP: Započinje prikupljanje Zahtjeva za izdavanje otočnih iskaznica za pomorski prijevoz putnika i otočnih iskaznica i vinjeta za pomorski prijevoz vozila

Photo Azolp01072011.jpg

Agencija za obalni linijski pomorski promet (AZOLPP)od danas započinje prikupljati Zahtjeve za izdavanje otočnih iskaznica za pomorski prijevoz putnika kao i otočnih iskaznica i vinjeta za pomorski prijevoz vozila.

Pravo na povlašteni prijevoz korisnici ostvaruju temeljem Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu i Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu.

Agencija kao nositelj projekta izdavanja otočnih iskaznica, osigurati će brzo i učinkovito korištenje prava na povlašteni prijevoz za otočane i njihova vozila, budući da će Otočna iskaznica omogućiti jednostavniju i bržu kupnju karata za povlašteni prijevoz.

Zahtjevi za izdavanje otočnih iskaznica za pomorski prijevoz putnika kao i otočnih iskaznica i vinjeta za pomorski prijevoz vozila prikupljaju se na prodajnim mjestima Jadrolinije, gdje će se preuzimati i izrađene iskaznice.

Sam postupak predaje zahtjeva je za buduće nositelje otočnih iskaznica maksimalno je pojednostavljen, što prvenstveno znači da podnositelj zahtjeva, osim popunjenog zahtjeva i priložene fotografije, na uvid treba dati samo osobnu iskaznicu, dok će se provjera svih relevantnih podataka samog podnositelja, odnosno opsega njegovih prava na povlašteni prijevoz, odvijati automatskim postupkom spajanja na temeljne nacionalne registre Republike Hrvatske (MUP - registar prebivališta, CarNet - registar učenika, Srce / ISAK - registar studenata, HZMO - registar umirovljenika).

Pored navedenoga u AZOLPP-u ističu da je izrada Otočne iskaznice potpuno besplatna budućim korisnicima koji imaju prijavljeno prebivalište na hrvatskim otocima, što dokazuju predočenjem osobne iskaznice, dok izrada Otočne iskaznice i vinjete za pomorski prijevoz vozila košta 80,00 kuna, a izdani dokumenti vrijede pet godina.

Studenti koji svoj status dokazuju studentskom iskaznicom nisu dužni podnositi zaseban zahtjev za izdavanje otočne iskaznice, jer svoja prava na povlašteni pomorski prijevoz ostvaruju predočenjem same studentske iskaznice visokog učilišta koje pohađaju.

Agencija za obalni linijski pomorski promet i Jadrolinija građane će o postupku predaje zahtjeva informirati i putem svojih službenih mrežnih stranica www.jadrolinija.hr i www.agencija-zolpp.hr, a na istima će biti dostupni i obrasci Zahtjeva za izdavanje iskaznica i vinjeta, a detaljne se informacije mogu dobiti i osobnim kontaktom na svim prodajnim mjestima Jadrolinije.


PRILOG

Zahtjev za ostvarivanje prava na povlašteni prijevoz osoba u obalnom linijskom pomorskom prometu (.pdf)

Zahtjev za ostvarivanje prava na povlašteni prijevoz vozila u obalnom linijskom pomorskom prometu (.pdf)