Četvero pirotehničara spašeno sa splavi ispred Lapada, dvoje spašenih sa goruće brodice u Splitskom kanalu, sa putničkog broda evakuiran srčani bolesnik

Photo SAR_14.jpg
Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nekoliko poduzetih spasilačkih akcija prema osobama koje su se našle u pogibeljnim situacijama u dubrovačkom i splitskom akvatoriju.
 
Prva spasilačka akcija poduzeta je sinoć, 4. srpnja u dubrovačkom akvatoriju, kada su službenici Pomorske policije Dubrovnik u 19.31 sati obavijestili MRCC Rijeka o izvršenoj spasilačkoj akciji prema četiri osobe na usidrenoj splavi u uvali Lapad, ispred hotela Palace. Naime, zbog visokih valova i nevremena četiri osobe nisu mogle doplivati na obalu te je prema njima upućena policijska brodica u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Dubrovnik, budući da je spasilačka brodica Kapetanije u tom trenutku bila angažirana na drugoj poziciji. Četvero hrvatskih državljana, zaposlenici hrvatske tvrtke za pirotehničke usluge, neozlijeđeni su prekrcani i prevezen policijskom brodicom na lapadsku obalu u 20.09 sati, čime je ova akcija uspješno okončana.

Na splitskom području nadzora sigurnosti plovidbe koordinirana je slijedeća spasilačka akcija prema dvoje brodolomaca, nakon što je posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Split u 20.00 sati u MRCC Rijeka proslijeđen poziv pogibelji o dvoje ljudi u moru u Splitskom kanalu, na poziciji oko 1 nautičke milje od uvale Movarštica, na Čiovu, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Split, Lučka ispostava Trogir i Javna vatrogasna postrojba Split. Obzirom na procijenjenu visoku opasnost od pogibelji dvoje brodolomaca, službenici Lučke ispostave Trogir prema poziciji nesreće usmjerili su u tom trenutku najbliže raspoloživo plovilo, brodicu mjesne škole ronjenja, čiji djelatnici su u 20.30 sati iz mora izvukli dvoje brodolomaca, N.M., vlasnik brodice (rođen 1960. godine) i njegov sin L.M. (rođen 1960. godine), oboje hrvatski državljani, koji osim privremenog stanja šoka u nesreći nisu ozlijeđeni. Opožarena brodica je unatoč naporima vatrogasaca potonula jer je trup brodice u požaru pretrpio znatna oštećenja. Na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje, a vatrogasci su iz mora izvukli 2 plinske boce i dva spremnika pogonskoga goriva iz kojih nije istjecao sadržaj.

Posljednja spasilaćka akcija poduzeta je u 20.40 sati u dubrovačkom području nadzora sigurnosti plovidbe kada su službenici MRCC Rijeka zaprimili poziv posade putničkog broda „Thomson Spirit“, malteške zastave, koji su zahtijevali hitnu evakuaciju putnika u infarktnom stanju, slijedom čega je Središnjica pokrenula koordiniranu akciju hitnog medicinskog prijevoza sa Lučkom kapetanijom Dubrovnik i nadležnom Lučkom ispostavom Vela Luka, budući da je putnički brod u vrijeme dojave plovio na 10 nautičkih milja južno od rta Velo Danče, u korčulanskom akvatoriju.

Službenici LK Dubrovnik i LI Vela Luka u 22.00 sati prekrcali su pacijenta, R.P. (rođen 1947. godine), britanski državljanin i preveli ga u Velu Luku, odakle su ga u daljnje postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći. Zbog kritičnog zdravstvenog stanja britanskog pacijenta MRCC Rijeka je u suradnji sa Obalnom stražom RH organizirala i zračni prijevoz pacijenta sa korčulanskog helidroma u Blatu dalje za splitski KBC Firule, kamo su sletjeli u 22.45 sati, čime je ova MEDICO akcija uspješno okončana, dok je putnički brod „Thomson Spirit“ proslijedio dalje prema planu plovidbe u luku Bar.