U brodogradilištu Uljanik porinut prvi od četiri novih trajekata Jadrolinije

Photo nsl ZA-PU tr 503 25-1_14.jpg
Na današnjoj svečanosti u pulskom brodogradilištu Uljanik, u nazočnosti predstavnika Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Jadrolinije i Brodogradilišta Uljanik, u more je porinut novi putnički trajekt. Riječ je o prvom od četiri naručena trajekta ukupne vrijednosti 32 milijuna eura, a koji će, kako je planirano, već ove ljetne sezone ploviti Jadranom.

Prilikom svečanosti zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Zdenko Antešić, izrazio je zadovoljstvo što je za ovako značaju investiciju za lokalno i nacionalno gospodarstvo angažiran upravo domaći brodograditelj. Govoreći o naručitelju trajekata, Jadroliniji, Antešić je naglasio kako je riječ o kompaniji koja ima jednu od najmlađih flota na Mediteranu čija se prosječna starost brodova kreće oko  20 godina,  ali da to nikako ne može biti razlog da se sadašnja razina kvalitete usluge još više ne podigne, a što će svakako rezultirati i jačanjem njezine konkurentnosti i efikasnosti.

Svečanom su porinuću prisustvovali i članovi Uprava Jadrolinije i Uljanika, a predsjendik Uprave Jadrolinije Alan Klanac naglasio je kako će novi trajekti značajno podići kvalitetu obalne plovidbe te izrazio zadovoljstvo poslovnom suradnjom s Uljanikom kao njihovim graditeljima. Kuma trajekta je inženjerka Rosana Perčan iz Uljanika, koja je i angažirana na gradnji ovog broda.

Trajekt dužine 99,8 metara, širine 17,5 i gaza 2,4 metra, spada u RO-RO vrstu putničkih brodova, kapaciteta 145 vozila i 600 putnika, razvijat će brzinu do 12,5 čvoroa, a pokretat će ga glavni stroj tipa Volvo (Penta), 4x442 kW, pri 1800 o/min. Trajekt će ploviti ploviti pod hrvatskom zastavom , a kao luka pripadnosti navodit će se Rijeka.