Kasno sinoć i noćas nasukalo se nekoliko plovila na šibenskom i dubrovačkom području

Photo sPAŠAVANJE.png
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganje i spašavnja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je noćas u nekoliko akcija spašavanja uzrokovanih otežanim plovnim uvjetima zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Središnjica je kasno sinoć i noćas, 21. na 22. kolovoza zaprimila više dojava o nasukanjima plovila na šibenskom plovnom području nedaleko otoka Murtera, te su sa nadležnom Lučkom kapetanijom Šibenik pokrnute koordinirane akce traganja i spašavanja na moru.

Prva dojava zaprimljena je sinoć, 21. kolovoza u 23.01 sati putem Obalne radio postaje Splitradio sa jedrilice tipa Bavaria 46, naziva „Željana II“ koja se nasukala na poziciji otok Žutska Aba, južno od otoka Žut u Kornatskom arhipelagu, sa deset članova posade, od toga troje djece, svi talijanski državljani. Budući da nitko od članova posade nije ozlijeđen Kapetanija je brigu oko odsukanja i teglja jedrilice u vlasništvu hrvatske charter tvrtke povjerila komercijalnoj tvrtki za pomoć na moru, te je u 2.30 sati jedrilica dotegljena u marinu Kornati, Biograd na moru.

Nedugo potom, u 23.08 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Šibenik u Središnjici je preuzet poziv posade sa katamarana naziva „Gemini“, 11 metara dužine, na kojemu je plovilo devet članova posade sa hrvatskim skipperom. Prema iskazu skippera, katamaran je pri nasukanju trupom nasjeo na stijene, ali budući nije bilo prodora mora pokušali su i uspjeli se samostalno odsukati nešto iza ponoći te su vlastitim pogonom proslijedili u marinu Hramina na Murteru. Na poziciji nasukanja nisu uočeni tragovi onešićenje mora.

Gotovo istovremeno, u 23.08 sati putem Obalne radio postaje Splitradio Središnjica je stupila u kontakt sa posadom jedrilice naziva „Plukal“, njemačke zastave sa šest članova posade, od toga troje djece, svi njemački državljani, koji su se nasukali na poziciji Mala luka, sjeverno od otoka Murtera. Prema iskazu skippera, njemačka jedrilica nasukanjem nije pretrpjela ozbiljnija oštećenja, ali traže asistenciju u odsukavanju, stoga je Središnjica naložila komercijalno odsukavanje privatnoj tvrtki specijaliziranoj za pomoć na moru, čiji su djelatnici u 1.30 sati započeli sa odsukavanjem njemačke jedrilice koje je nedugo potom uspješno obavljeno.

U 23.54 sati Pomorska policija Šibenik obavjestila je Središnjicu o nasukanju hrvatske charter jedrilice naziva „Jasna“ na poziciji otočić Vinik, sjeverno od otoka Murtera, sa deset talijanskih državljana od kojih nitko nije ozlijeđen. Nedugo potom u Središnjicu se javio skipper katamarana „Gemini“, koji se u međuvremenu samostalno odsukao, da su u prolazu pored nasukane jedrilice „Jasne“ sa koje su u dogovoru sa vlasnikom, hrvatskom charter tvrtkom, izvršili prekrcaj deset Talijana na katamaran „Gemini“, te su proslijedili dalje za marinu Hramina u Murteru. Na poziciji nasukanja jedrilice „Jasna“ nije bilo onečišćenja mora. Središnjica je vlasniku jedrilice, hrvatskoj charter trvrtki naložila obaviti komercijalno odsukavanje čim to dopuste vremenski uvjeti.

Na dubrovačkom plovnom području rano jutros, u 5:58 sati posredstvom Obalne radio postaje Dubrovnikradio Lučka kapetanija Dubrovnik zaprimila je poziv pogibelji sa motorne jahte kod otoka Cavtata, čija posada je javila da im je popustilo sidro te da su se nasukali na obližnu obalu, o čemu je Kapetanija izvijestila Središnjicu. Budući da na jahti nije bilo ozlijeđenih, dubrovačka Kapetanija naložila je komercijalno odsukavanje koje je jutros u 6.30 sati uspješno obavilo plovilo privatne tvrtke specijalizirane za pomoć na moru, te  su motornu jahtu nakojoj nisu uočena oštećenja odteglili na vez u uvalu Tiha. Na pouziciji nasukanja nije uočeno onečišćenje mora.

Sva nasukanja dogodila su se zbog iznenadnog i jakog neverina koji je iznenadio nautičare na šibenskom i dubrovačkom plovnom području. Tijekom svih navedenih događanja obavljana je stalna komunikacija i izmjena informacija sa nadležnim kapetanijama Šibenik i Dubrovnik, sa Pomorskom policijom Šibenik i obalnim radio postajama, što je rezultiralo brzim i uspješno obavljenim akcijama spašavanja bez ljudskih žrtava i ozljeđivanja.