Engleski turisti spašeni nakon brodoloma kod Biševa

Photo bisevo1.jpg
Dvoje engleskih turista spašeno je jučer navečer nakon što su ostali bez kajaka kod otoka Biševo.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je jučer, 5. svibnja, u 18.05 sati poziv sa otoka Biševa o dvoje nestalih engleskih turista koji su u prijepodnevnim satima otplovili kajakom prema Modroj špilji, nakon čega se nisu vratili, niti se sa njima može stupiti u kontakt, te je Središnjica pokrenula akciju traganja i spašavanja u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Split i Pomorskom policijom, čije se plovilo iz Komiže uputilo prema Biševu.

U kontaktu sa vlasnicom apartmana koja je ugostila nestale turiste, iz mjesta Salbunara na otoku Biševu, utvrđeno je da su nestali S.S. (rođen 1980. godine) i J.S. (rođena 1987. godine), oboje engleski državljani koji su od vlasnice apartmana posudili kajak, te se u 11 sati zaputili u obilazak Modre Špilje u kupaćim kostimima, sa prslucima za spašavanje i bez mobilnih uređaja.

Nešto prije 20 sati posada Pomorske policije sa brodom „Sv. Dujam“ pronašli su dvoje Engleza na sjevernoj strani otoka Biševo kod rta Pernikoza na prilično strmim stijenama. Zbog valovitog mora i strme obale, policijski brod nije uspio prići bliže brodolomcima, stoga je Zapovjednik pozvao članove DVD iz Komiže kao i alpiniste iz društva „Alter Nature“, koji su u uspjeli spustiti dvoje turista sa stijena i dovesti ih na policijski brod, gdje je utvrđeno kako su oboje u dobrom psihofizičkom stanju, bez vidljivih ozljeda te su odbili liječnički pregled, čime je ova TiS akcija uspješno okončana sinoć oko 23 sata, a turisti su policijskim plovilom vraćeni u mjesto boravka.

Kajak kojim su se Englezi koristili nije pronađen i vjerojatno je razbijen o stijenje te potopljen još tijekom dana.